Universitățile cer încă 1,2 miliarde lei, pentru salarii

09 Oct 2017

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a declarat ieri că pentru aplicarea noii legi a salarizării, finanţarea de bază la universităţile din România, în 2018, trebuie majorată cu 1,2 miliarde lei. Reprezentanţii universităţilor, reuniți la Craiova în cadrul CNR, au cerut alocarea fondurilor direct miniștrilor Educației, Cercetării și al Muncii, prezenți la Consiliu.

"S-a făcut o analiză vizavi de impactul aplicării legii salarizării, luându-se în calcul creşterile salariale de la 1 ianuarie 2018, trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, creşterea salariilor de la 1 martie 2018. Toate aceste consecinţe ale aplicării legii salarizării generează o necesitate a creşterii finanţării de bază de la 2,7 miliarde lei la cel puţin 3,9 miliarde de lei”, a spus Cîmpeanu. 

Președintele CNR a spus că universitățile au solicitat,„ într-o manieră foarte clară şi foarte fermă”, alocarea resurselor bugetare necesare. „Ştim foarte bine că finanţarea în învăţământul superior, ca şi în învăţământul preuniversitar, vine pe student, respectiv pe elev. Deci toate aceste creşteri salariale au un impact major care trebuie să se regăsească în bugetul pe anul 2018. (...) Avem şi alte costuri care trebuie acoperite, cum ar fi creşterea subvenţiilor pentru cămine, cantine", a atras atenția Sorin Cîmpeanu. 

Ultima oră
Alte titluri din: Educatie
Şcolile din Bucureşti ar putea fi închise joi şi vineri Şcolile din Bucureşti ar putea fi închise joi şi vineri
Simulare Bacalaureat: Marţi - proba scrisă la limba maternă Simulare Bacalaureat: Marţi - proba scrisă la limba maternă
Mai multe titluri din: Educatie
Antena3.ro Ce avere a lăsat în urmă jurnalistul Andrei Gheorghe
Libertatea.ro Medicii au sfătuit familia să se aștepte la ce e mai rău. Diagnosticul pus de medici
A1.ro Un tânăr de 20 de ani a murit într-un accident teribil! Prietenul lui, care conducea, a pierdut controlul autoturismului
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?