x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevă trimisă la război de statul român

Elevă trimisă la război de statul român

de Diana Scarlat    |    10 Ian 2017   •   14:49
Elevă trimisă la război de statul român

O elevă de clasa a XII-a a găsit sprijin la statul sirian, aflat în plin război, pentru a rezolva o problemă fără soluție în România. S-a trezit la sfârșitul clasei a XII-a că nu poate da bacalaureatul, pentru că nu are clasa a XI-a, deși școala îi spusese că i se pot echivala studiile, trecând de la un sistem de învățământ la altul. Autoritățile române au admis că școala a făcut un abuz, dar a transmis familiei să se descurce cum poate.

 

O elevă dintr-o familie româno-siriană a pierdut dreptul de a se mai duce la școală și de a susține examenul final, anul trecut, după ce școala particulară la care învățase nu a depus documentele necesare înscrierii ei la bacalaureat. Problemele au început în 2015, când liceul particular, pentru elevi de origine arabă, a înscris-o direct în clasa a XII-a, după ce ea absolvse zece clase. Trecând de la sistemul sirian la cel românesc, se putea face o echivalare de studii, însă școala a omis să facă această echivalare. Timp de un an, eleva a știut că urmează să susțină examenul de bacalaureat, apoi admiterea la facultate, pentru care s-a pregătit temeinic. A fost chiar premiată la finalul anului, ca șefă de promoție a școlii particulare la care a învățat, apoi i s-a explicat că de fapt nu poate da bacalaureatul, pentru că nu are clasa a XI-a. Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar au promis atunci că vor găsi soluții pentru a salva eleva din această situație care-i poate distruge viața, însă nimeni nu a făcut absolut nimic, nici măcar acum, după ce fata și-a dat examenele de echivalare a clasei a XI-a în Siria.

Sirienii au găsit soluții

În această situație, chiar dacă Ministerul Educației ar fi putut găsi o soluție specială pentru o situație specială, s-a preferat lăsarea problemei pe umerii familiei, indiferent de consecințe. „La jumătatea lunii august au făcut cerere unchii fiicei mele din Siria, pentru a găsi o soluție la această problemă acolo. După ce au auzit pățania fetei, sirienii au hotărât urgent formarea unei comisii de examinare. Pe 21 august știam deja că s-a aprobat formarea comisiei. Singura condiție pusă de ei a fost ca ea să ajungă acolo între 10-28 septembrie”,  explică mama elevei. Familia a plecat cu fata în Siria, unde ministerul Educației de acolo a reușit să se mobilizeze în doar câteva zile, organizând comisii de examinare pentru toate materiile de la clasa a XI-a. “La întoarcerea din Siria, după ce am tradus și legalizat , apoi am echivalat situația școlară la Minister, am cerut audiență la ISMB, la domnul Inspector General. Am obținut-o, dar a fost amânată de două ori, din cauza alegerilor și a Zilei Naționale. În final, am ajuns să vorbesc cu dumnealui, a cerut să vadă ce avea copilul la dosar și nu mică ne-a fost surpriza, când am aflat că singurul lucru, după spusele dumnealor, era cererea directoarei, nu foaia matricolă așa cum legea cere pentru înscrierea în sistemul SIVECO. Nimeni, la ISMB sau MECTS, nu a făcut vreo mențiune despre ceea ce se putea face legal pentru fiica mea. Am aflat că se putea constitui o comisie, conform Articolul 136 din ROFUIP/2016. Se mai puteau lua și alte măsuri”, mai spune mama elevei.

Tergiversare în continuare

În continuare, inspectorii întârzie să dea un răspuns clar în legătură cu echivalarea studiilor și posibilitatea de a susține examenul de bacalaureat, deși spuseseră inițial că ar fi doar o procedură simplă de recuperare a situației școlare pentru clasa a XII-a de la școală, după ce eleva și-ar recupera singură clasa a XI-a. Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației, spune că va discuta încă o dată cu inspectorii, pentru a descoperi cine a greșit și ce soluții există pentru copil.

Chiar și după ce s-a întors din Siria, unde a dat examene de echivalare pentru clasa a XI-a, eleva a fost ignorată în continuare de autoritățile din România.

Liceul particular susține că fata nu a fost elevă a clasei a XII-a, chiar dacă ea are dovada premiului obținut la finalul anului, ca șefă de promoție.

Autoritățile române nu ajută copilul, iar cele siriene s-au mobilizat în câteva zile, deși țara este în război

×