Bac-ul din acest an, dezinteres şi temeri

Autor: GEORGE HăLăRESCU
12 Feb 2018

Elevii din clasele a 12-a încep astăzi bacalaureatul. În acest an probele de competenţe lingvistice şi digitale au fost fixate în februarie, cu scopul de a decongestiona evaluarea din vară. Profesorii spun că este inuman, pentru că activitatea didactică la clasă va fi afectată, în timp ce elevii sunt dezinteresaţi.    

Prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat începe cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) şi se va încheia pe 13 februarie. Conform calendarului Ministerului Educaţiei, ea va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pe 14 şi 15 februarie, iar în zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D). Probele de competenţe se vor încheia pe 21 şi 22 februarie cu evaluarea la o limbă de circulaţie internaţională (proba C). 
Devansarea bacalaureatului în acest an, prin susținerea probelor orale în luna februarie, s-a făcut pentru a mai „aerisi” calendarul probelor pe care absolvenții le au de susținut la terminarea școlii, în prima sesiune din vară. 

Directorul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri"  (CNVA) din Bacău, Călin Boambă, a declarat pentru "Jurnalul" că este greu de spus acum care sunt avantajele şi dezavantajele acestui mod  de organizare a examenului. Ar putea fi un avantaj pentru elevii responsabili, deoarece cele trei luni rămase până la probele scrise îi vor ajuta să se pregătească mai bine mai ales la română. El ne-a explicat că proba orală la Limba Română îi conferă elevului posibilitatea de a se confrunta cu examenul propriu-zis, iar pe profesor îl ajută să vadă în mod obiectiv care este nivelul clasei. În schimb, alţi profesori se plâng că este inuman ca în timpul orelor de curs să fie desfăşurate probele de bacalaureat, deoarece activitatea didactică este perturbată. Ei afirmă că ministerul prin această strategie urmăreşte să nu-i mai plătească pe profesori pentru participarea ca supraveghetori la aceste probe, deoarece sunt desfăşurate în timpul orelor curs, dar mai doresc să aibă şi o evidenţă  corectă a elevilor care vor să se înscrie la bacalaureat şi nu pot. Dacă înscrierea s-ar fi făcut în vară, atunci profesorii aveau posibilitatea să-i lase corigenţi pe elevii slabi pregătiţi, pentru a nu fi afectate procentajele de promovabilitatea la bacalaureat, la nivel de şcoală.

 

Elevii privesc probele de competenţe cu un oarecare dezinteres, excepţie fac limbile străine care ne deschid  nişte oportunităţi de admitere la anumite facultăţi, ne-a declarat elevul Dragoş Isar de la CNVA  Bacău.

 

Probele scrise la Bacalaureat rămân programate, ca și până acum, în luna iunie.

Ultima oră
Alte titluri din: Educatie
Profesorii îşi cerşesc salariile la Ministerul Educaţiei Profesorii îşi cerşesc salariile la Ministerul Educaţiei
Franţa anunţă o reformă profundă a examenului de bacalaureat Franţa anunţă o reformă profundă a examenului de bacalaureat
Mai multe titluri din: Educatie
Antena3.ro S-au cunoscut intr-un bordel, s-au casatorit si erau fericiti pana cand totul s-a aflat! Un instalator a intrat in casa lor si a descoperit nenorocirea - Ce ii facuse sotul femeii e de domeniul SF
Libertatea.ro Vestea l-a prăbușit pe Adi Cristea. După 10 ani, Denisa Nechifor și-a făcut curaj și spune tuturor
A1.ro Plătești acum 7.000 de lei sau soţia ta moare! Caz șocant într-un spital din România, dezvăluit chiar de un medic
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?