6.400 de cadre didactice vor susține proba scrisă a examenului de definitivat

19 Apr 2017

Potrivit Ministerului Educației Naționale, peste 6.400 de cadre didactice vor susține, joi, proba scrisă a examenului de definitivat, fiind precedată de inspecțiile la clasă și de prezentarea portofoliului profesional. Pentru promovarea probei scrise, candidații trebuie să obțină minimum nota 8.

"Proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2017, se desfășoară joi, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, în 42 de centre de examen (câte unul în fiecare județ și în municipiul București). Sunt așteptați să participe cei 6.417 candidați care au îndeplinit condițiile prevăzute de legislația în vigoare. În această sesiune, examenul național pentru definitivare în învățământ se organizează la 90 de discipline. Proba scrisă conține itemi din domeniul disciplinei de specialitate și al metodicii predării/didacticii acesteia. Spre deosebire de anul trecut, nivelul de competență didactică este evaluat și prin portofoliul profesional, elaborat conform precizărilor din programa de pedagogie și psihologie școlară corespunzătoare funcției didactice ocupate", se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Educației.

Candidații vor avea acces în săli cel mai devreme la ora 8:00 și cel mai târziu la ora 8:45, pe baza unui act de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depășit doar în cazul candidaților cu nevoi speciale care au solicitat acest lucru, scrie Mediafax.

"Lucrările scrise vor fi evaluate în 6 centre organizate la nivel național. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Examenul certifică și faptul că un cadru didactic debutant care a optat pentru această carieră dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice", reiese din comunicatul instituției.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 25 aprilie, la centrele de examen și pe http://definitivat.edu.ro/. Contestațiile vor fi depuse în centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 25 aprilie, după afișarea rezultatelor, și 26 aprilie. Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul examenului, duminică, 30 aprilie.

Anul acesta, metodologia examenului de definitivat a fost schimbată, modificându-se perioada în care se dă examenul. Până acum proba scrisă era susținută vara, dar s-a dorit o descongestionare a programului cadrelor didactice în timpul vacanței de vară.

Potrivit Ministerului Educației, portofoliul profesional evaluează nivelul de competență didactică și este alcătuit de fiecare candidat pe parcursul unui semestru. Acesta cuprinde curriculum vitae, autoevaluarea portofoliului profesional și o scrisoare de intenție ce va conține între 200 și 400 de cuvinte, în care se prezintă motivația participării la examenul de definitivat, obiectivele și așteptările proprii în formarea personală ca profesor, autoevaluarea activității/experienței câștigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional și propuneri de ameliorare. Tot în cuprinsul portofoliului trebuie să fie un raport de progres școlar, minimum 10 proiecte didactice, catalogul profesorului și resursele didactice adaptate nivelului clasei.

O altă noutate este eliminarea obligației de a de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii.

Anul trecut, promovabilitatea la examenului de definitivare în învățământ a fost de 69,08%, cu aproximativ 20 de procente mai mare decât în anul 2015, când doar 49,25% au obținut cel puțin nota 8.

Sursa: reporterntv.ro

 

Ultima oră
Alte titluri din: Educatie
Nouă echipe de liceeni în finala competiţiei naţionale de rovere Exo-RO 2017 Nouă echipe de liceeni în finala competiţiei naţionale de rovere Exo-RO 2017
Cinci premii pentru olimpicii români, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică Cinci premii pentru olimpicii români, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică
Mai multe titluri din: Educatie
Antena3.ro A văzut o vacă pe drum și a scos imediat telefonul să o filmeze! Ce făcea animalul în timp ce o mașină mergea în față - VIDEO impresionant!
Libertatea.ro Așa ceva nu s-a mai auzit în România, ce i-a făcut soțul zilnic o lună pentru a rămâne gravidă
A1.ro Nu, nu este o glumă! Locuitorii din PITEŞTI vor putea merge gratuit cu METROUL. Gafa uriaşă făcută de Consiliul Local
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?