x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Drumul spinos spre elita tenisului mondial. Triunghiul perfect

Drumul spinos spre elita tenisului mondial. Triunghiul perfect

de Gabriel BĂLAȘU    |    01 Mai 2015   •   13:25
Drumul spinos spre elita tenisului mondial. Triunghiul perfect

În geometrie pare simplu, dar în viață este altceva. În tenis, șansele de a găsi unghiuri perfecte pentru lovituri sunt și mai mici. “La 14 ani mi-am spus că vreau să fiu o jucătoare profesionistă de tenis”, spunea Simona Halep pentru WTA într-un interviu menit să inspire noile generații. Acum toți visează să ajungă Halep, dar estimările se fac din ochi. Talent, bani, noroc. Acestea ar fi punctele unui triunghi perfect. Elementele care unesc punctele sunt altele: jucătorul, părinții, antrenorul. Pentru fiecare am ales o poveste.


IOANA LOREDANA ROȘCA
triumfa în proba de dublu junioare de la Roland Garros împreună cu Ioana Ducu, chiar în ziua în care Simona Halep juca finala. La junioare a fost pe locul 12 în lume. De la 3 la 11 ani a stat în Spania cu mama sa, Daniela Roșca, fostă handbalistă. A început cu handbal, la fel ca și mama pe care o însoțea la toate meciurile. „O vreme, mama a ținut loc și de tată”, spune ea. Părinții au divorțat când Ioana avea 4 ani. Mama a fost cea care a susținut-o financiar. „Fiecare victorie mă face fericită, dar mă gândesc și la mama. Știu cât a cheltuit. Mama mă înțelege”. De anul trecut s-a întors la Craiova și stă cu tatăl său, Doru Roșca, fost atlet, acum antrenor. Anul acesta a câștigat un turneu în Antalya. Peste 1.000 de euro au fost costurile depla-sării. Are nevoie de cel puțin 2.000 de euro pe lună pentru tenis. Asta în condițiile în care a prins și un contract cu o firmă de echipament sportiv și mai scutește o parte din cheltuieli.

ION BOGDAN
este unul dintre acei optimiști incurabili. Profesor de sport și proprietarul unui restau¬rant, și-a susținut fiica așa cum a putut mai bine. Nu a mai ținut cont de costuri. „Am preferat să nu contabilizez cu strictețe totul pentru a nu-mi «periclita» sănătatea. Glumesc, nu am făcut-o, pentru că nu am privit-o ca pe o afacere în sine”. Ioana Bogdan a ajuns până pe locul 2 în lume la nivel de junioare și pe 165 WTA. Are 22 de ani și speră în continuare la o ascensiune în top 100. „Pentru a ajunge în elita mondială, trebuie să joci cel puțin 25-30 de turnee pe an. Noi nu am reușit decât 15-17”. Investițiile sunt duble, de fapt. Pentru că în familia Bogdan, și mezina, Ioana, în vârstă de 15 ani, a ales tot o carieră în tenis.

CONSTANTIN COSMESCU
este antrenorul care a lansat-o pe Irina Spîrlea, semifinalistă la US Open în 1997. „Noi lucrăm cu materialul clientului”. Profe¬sorul care acum caută talente la clubul Dinamo este de multe ori liantul între părinți și copii. „Copiii de bani gata sunt răsfățați. Părinții vor rezultate imediat. Copiii clachează. Antrenorul trebuie să lucreze și cu părinții”. Și apoi tot banii apar în discuție. „Hănescu a fost ajutat de arabul de la Elite. A băgat câteva sute de mii de euro în el. Monica Niculescu a avut noroc cu mama care lucra la o firmă de farma¬ceutice. Pe Irina Begu a ajutat-o mătușa ei din Germania”. Nu uită nici că Spîrlea avea promisă o jumătate de milion de euro de la Federația Italiană doar pentru a juca în echipa lor de Fed Cup. Dar există ceva mai presus de bani: „oricât de mari antrenori am fi, cât de mulți bani ar avea părinții, tot calitatea jucătorului contează...”.

Andre Agassi spunea că „nu e întâmplător că tenisul folosește limbajul vieții. Avantaj, serviciu, greșeală, pauză (…). Fiecare meci e o viață în miniatură.”

×
Subiecte în articol: Ioana Loredana Roşca tenis