x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Home EURO 2016. Turneul celor 5 debutante

EURO 2016. Turneul celor 5 debutante

20 Apr 2016   •   16:48
EURO 2016. Turneul celor 5 debutante

Ediția din 2016 a Campionatului European este una specială, deoarece modul de organizare a fost modificat. Pentru prima dată în istorie, la turneul final vor participa 24 de echipe și se vor juca 51 de meciuri.

Grație acestei schimbări, cinci echipe vor debuta în Franța în această competiție între națiuni, informează cotidianul As.com. Iată care sunt țările aflate la prima participare la EURO:

 

Țara Galilor, revenită în elita fotbalului după 58 de ani

După Mondialul din Suedia din 1958, Țara Galilor nu a mai participat la niciun turneu final. De data aceasta, ceva s-a schimbat. Dezvoltarea echipelor de club și prezența vedetei Gareth Bale au făcut posibilă această întoarcere. Starul de la Real Madrid și-a făcut datoria în preliminarii, unde în zece partide și-a dovedit abilitățile de lider absolut și a reușit să marcheze șapte goluri și să dea două pase decisive. Galezii au demonstrat că sunt un grup unit și ordonat și în numai trei ani de când Chris Coleman a preluat echipa, au reușit ceea ce părea imposibil: calificarea la EURO 2016.

 

Islanda, cea mai mică țară prezentă în fotbalul mare

Prin participarea la EURO 2016, Islanda face parte din istoria fotbalului european. A opta cea mai mică țară de pe continent participă la primul turneu final și devine țara cu cei mai puțini locuitori (331.000) prezentă în fotbalul mare, fiind succedată de Letonia. Surprinzător sau nu, jucătorii islandezi nu vor fi singuri în Franța; potrivit rapoartelor UEFA, vor conta pe sprijinul a 26.985 de suporteri, adică 8,15% din populație.

 

Irlanda de Nord, cu un catolic pe bancă

Din anii 80, Irlanda de Nord nu a mai participat la niciun turneu final, iar acum ajunge la EURO grație adoptării formatului de 24 de echipe. Evident, nimeni nu neagă meritele echipei lui O’Neill, care a reușit să iasă dintr-o grupă în care a întâlnit echipe precum Ungaria, Finlanda și Grecia. Campania de calificare nu a fost una lipsită de controverse, controverse de natură religioasă create în jurul selecționerului. O’Neill nu a putut activa ca antrenor de club în această țară tocmai din cauza confesiunii sale, fiind primul catolic aflat pe banca Irlandei de Nord după 50 de ani.

 

Slovacia, țara în care fotbalul trăiește în umbra hocheiului pe gheață

Și Slovacia se află la prima participare la Campionatul European, iar calificarea coincide cu preocuparea crescândă a celor de la Federația de Fotbal pentru lipsa spectatorilor pe stadioane. În Slovacia, fotbalul nu este un sport tocmai popular. Sezonul trecut, Dunajska Streda, cel mai „iubit” club din prima divizie slovacă a adus în tribune aproximativ 3.315 spectatori pe meci, în condițiile în care media generală a campionatului este de 1.963 de persoane pe confruntare. Slovacii urmăresc partidele de fotbal la televizor, dar nu obișnuiesc să meargă pe stadion.  Hocheiul pe gheață este mult mai popular, fiind practicat și preferat de copii și adolescenți.

 

Albania, participanta la EURO cu cel mai mic PIB

Albania ocupă locul 32 în clasamentul FIFA pe națiuni și are un campionat național modest, format din numai 10 echipe. Țara, cu o populație de numai 2,8 milioane de locuitori, trece printr-o gravă criză economică, PIB-ul per capita este de numai 10.000 de euro pe an, iar cetățenii migrează spre țările dezvoltate ale Europei. Calificarea la EURO 2016 este un motiv de fericire într-o țară în care oamenii nu au prea multe motive să zâmbească. Performanța a fost posibilă și pe fundalul talentului și determinării mai multor jucători, care au reușit să facă saltul către cluburi importante ale Europei.

 

×