x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Viteza lui Usian Bolt contravine științei convenționale

Viteza lui Usian Bolt contravine științei convenționale

21 Iul 2017   •   13:09
Viteza lui Usian Bolt contravine științei convenționale

Usian Bolt, atlet jamaican, sprinter și recordman mondial la proba de 100 m, apare pe o înregistrare, într-o bluză albă și niște pantaloni negri, a unui sprint în slow motion pe ultima jumătate a unei întreceri de 100 metri. Fiecare pas al jamaicanului acoperă o distanță de 2.74 metri, mișcându-se atât de repede încât călcâiele nu îi ating pământul.

În timp ce aniversarea sa de 31 de ani se apropie, la fel și retragerea din lumea atletismului în această vara, cercetătorii încă încearcă să-și dea seama cum reușește Bolt să atingă aceste performanțe.

Cercetătorii de la Southern Methodist University, printre cei mai importanți experți în biomecanica sprintului, au descoperit, luna trecută, ceva ciudat în timpul examinării modului de a călca al lui Bolt. Piciorul său drept lovește pista cu o forță cu 13% mai mare decât piciorul său stâng. Și, cu fiecare pas, piciorul său stâng rămâne la pământ cu 14% mai mult decât piciorul său drept.

Acest lucru contravine științei convenționale, conform căreia un pas neuniform încetinește un alergător.

Efectul pașilor asimetrici asupra vitezei nu este încă foarte bine înțeles. Însă este vizibil că în loc să îl defavorizeze, consecințele acestui pas asimetric este chiar benefic pentru Bolt, după cum afirmă directorul laboratorelor S.M.U, Peter Weyand.

Este posibil ca Bolt să-și fi acomodat pasul natural cu efectele scoliozei. Scolioza i-a curbat coloana în partea dreaptă, ceea ce a rezultat într-un picior drept cu 2,54 cm mai scurt decât cel stâng, conform autobiografiei sale.

Descoperirile inițiale ale studiului au fost prezentate luna trecută la o conferință internațională despre biomecanică în Cologne, Germania. Majoritatea sprinterilor de elită au pași relativ egali, însă nu toți. Variabilitatea lui Bolt pare, totuși, neobișnuită, a afirmat Weyand.

„Ideea din spatele muncii noastre este că el probabil își optimizează viteza, iar această asimetrie reflectă asta”, a spus Weyand. „Cu alte cuvinte, corectarea asimetriei sale nu îl va face mai rapid, ci îl va încetini. Dacă ar încerca să alerge simetric, ar fi o mișcare neobișnuită pentru el.”.

Sursă: The New York Times

 

×
Subiecte în articol: usian bolt viteza atletism