x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bogdan Boza acuză din arest: „Sunt aici pentru că am organizat proteste împotriva lui Traian Băsescu!”

Bogdan Boza acuză din arest: „Sunt aici pentru că am organizat proteste împotriva lui Traian Băsescu!”

de Robert Veress    |    02 Aug 2012   •   00:35
Bogdan Boza acuză din arest: „Sunt aici pentru că am organizat proteste împotriva lui Traian Băsescu!”

Bogdan Boza este un tanar politician liberal, arestat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - DIICOT si judecat, in prezent, impreuna cu alte persoane din 'lotul Mihail Boldea', alaturi de deputatul democrat liberal.

Boza si-a inceput cariera politica in organizatia de tineret a Partidului Democrat, avand nesabuinta sa candideze impotriva Elenei Basescu, la sefia formatiunii. Prigonit din pricina faptului ca a vorbit deschis impotriva 'nepotismului' care l-a privat de ascensiunea in cadrul PD, Boza a parasit partidul si s-a inscris in PNL, devenind foarte vocal in criticile la adresa regimului Traian Basescu.

Pe data de 16 ianuarie 2012, Bogdan Boza a organizat primul protest masiv din Bucuresti, la adresa lui Traian Basescu, dupa ce acesta l-a atacat dur, la televizor, pe Raed Arafat.

Doua luni mai tarziu, Bogdan Boza a fost arestat de DIICOT si, de atunci, a ramas in arest preventiv.

DIICOT Galati a declansat urmarirea penala impotriva lui Bogdan Boza pe data de 27 noiembrie 2011. Conform lui Boza, niciun act de urmarire nu a existat in dosar in intervalul de timp scurs pana la arestarea sa, nicio proba suplimentara nu fusese adunata, din momentul inceperii urmaririi, astfel incat sa se justifice masura arestarii.

Bogdan Boza considera ca aceste fapte il indreptatesc sa afirme ca este un detinut politic, ca este in inchisoare pentru ca a organizat mitingul impotriva lui Traian Basescu. Pentru a-si argumenta pe larg acuzatia, detinutul Bogdan Boza a scris Jurnalului National o scrisoare deschisa, inceputa in arestul IPJ Galati si incheiata in Penitenciarul Rahova, chiar in ziua de 29 iulie, ziua referendumului si a 132-a zi de arest pentru autor.

Publicam aceasta scrisoare fara a avea pretentia ca reprezinta, in sine, o dovada a alegatiilor lui Bogdan Boza. Insa acesta face afirmatii interesante, care ar trebui verificate de catre cei in drept... daca mai exista, cu adevarat, aceasta notiune ('cei in drept'). Precizam ca indiciile oferite de Bogdan Boza pot fi coroborate cu informatii din alte articole publicate de Jurnalul National, referitoare la procedurile DIICOT Galati legate de dosarul Boldea & compania. Va invitam sa le cititi aici, aici, aici si aici.

'Sunt vinovat deplin. Sunt vinovat de faptul ca am crezut intr-o tara in care normalitatea sa nu fie exceptie. Sunt vinovat deoarece mi-am dorit o tara in care libertatea de exprimare sa nu fie un simplu slogan. Sunt vinovat ca am dorit o tara in care orice tanar sa poata visa liber la un viitor mai bun, fara a fi nicio secunda dezamagit de ralitatea hidoasa. Sunt vinovat ca am visat la o Romanie fara Traian Basescu: o Romanie libera, curata si normala.

Pentru aceasta vinovatie sunt inchis!

In fiecare noapte in care incerc sa adorm, port cu mine aceasta vinovatie, constient de faptul ca foarte multi tineri din Romania sunt la fel de vinovati ca mine si-mi impartasesc 'povara'. Cred cu tarie ca, pentru acei tineri care au murit in decembrie 89, tocmai pentru ca si eu sa pot visa la o Romanie libera, nu am dreptul sa ma consider impovarat.

Sunt Bogdan Boza, acuzat de constituire de grup criminal organizat, tentativa de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, pentru care pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani!

Pastrez cu sfintenie o amintire pe care mi-o evoc adesea: era data de 16 ianuarie 2012... Urmarisem cu o seara inainte un exercitiu democratic demult uitat de romani: targu-muresenii au iesit in strada in semn de solidaritate cu Raed Arafat si, totodata, in semn de protest fata de Traian Basescu si Emil Boc. Imediat, mi-a incoltit o idee care parea usor nerealista: de ce sa nu iesim si noi, cei din Bucuresti, in strada? Evident, nu era suficient sa-mi doresc si atat.

Am trecut la fapte imediat. Am facut un grup pe Facebook si am postat urmatorul mesaj: 'Sa-i pregatim un debut de week-end democratic lui Traian Basescu. Vino maine, la ora 18.30, in Piata Universitatii!'.

Spre surprinderea mea, bucurestenii au reactionat imediat. Pana la ora 1.00 erau peste 1.000 de confirmari de participare, iar initiativa era mediatizata la Realitatea TV, OTV si Hotnews. Pana la ora 18.00 din ziua 'Z', s-au strans peste 2.000 de confirmari.

Bucuros ca initiativa mea a avut un ecou atat de semnificativ, m-am indreptat spre Piata Universitatii, la locul stabilit. Odata ajuns, am fost surprins sa vad cateva sute de oameni, tineri, batrani, oameni obisnuiti, cu steaguri sau fara, insa toti erau extrem de bucurosi ca se aflau acolo. Nu a durat mult pana la sloganurile 'Jos Basescu!', 'Jos guvernul!' si 'Iesi afara, javra ordinara!'. In jurul orei 20.00, consultandu-ma cu alti participanti la miting, am decis sa mergem la Cotroceni. Zis si facut. A urmat un drum facut la pas, pana in fata Palatului.

Nu am facut intamplator aceasta rememorare, pentru ca exprimarea mea de atunci a generat arestarea mea intr-un dosar fabricat, intocmit de procurorul DIICOT Carare Sorin Danut, care, in timpul noptii de 16/17 martie 2012, in jurul orei 2.00 A.M., a recunoscut, intr-un exces de exaltare: 'da, sunt ofiter acoperit!'.

Aceasta afirmatie, facuta cu nonsalanta de acest securist al Romaniei lui Traian Basescu, mi-a reverberat mult timp, zi si noapte...

Desi am mai facut aceasta afirmatie, public, la Antena 3, SRI si Kovesi nu au avut nicio reactie! In Romania anului 2012, membra a UE, se instrumenteaza dosare de catre procurori-securisti! Se pare ca modelul 'Monica Macovei' este functional si acum!

Din 17 martie, data arestarii, au trecut 5 luni, in care fiecare propunere a procurorului Carare, de prelungire a masurii arestarii preventive, a fost un copy-paste al primei solicitari, iar instantele nu au dat nicio motivare concreta in ce consta pericolul social reprezentat de mine.

Toate motivarile fac referire la infractiunile de care sunt acuzat si la limitele de pedeapsa, asa numitul 'pericol social' generic, nu cel concret, asa cum a cerut CEDO in numeroase cazuri (Calmanovici vs Romania etc).

Din 17 martie, in acest dosar, cu privire la infractiunile de care sunt acuzat, procurorul care cerea mentinerea mea in arest, pentru a finaliza urmarirea penala, NU a mai efectuat niciun act de urmarire! Toate declaratiile martorilor sunt la dosar inca de atunci, expertiza facuta este datata septembrie 2011.

In intervalul 27.11.2011 – 17.03.2012, adica din momentul inceperii urmaririi penale impotriva mea, pana la arestare, procurorul respectiv nu m-a considerat un pericol social, in pofida faptului ca probele din dosar erau aceleasi. Brusc, in dimineata zilei de 17.03.2012, am devenit inamicul public nr. 1, in lipsa unor probe suplimentare.

Interesant este ca martor in dosar este colonelul SIE activ Mihai Tarziman, un ofiter galatean care asigura protectie informativa unei parti a PSD Galati, prin furnizarea de informatii de catre sotia sa, angajat la STS Galati. Concret, Tarziman s-a implicat in campania electorala pentru Primaria Municipiului Galati, in sustinerea lui Nicusor Ciumacenco, prin intermediul cumnatului sau Mihai Ion, apropiat al lui Ioan Talpes. Banii au parvenit de la Ioan Crucianu, un camatar din Galati, care-si acopera activitatile ilegale cu o 'fabrica de paine'.

La Ultima prelungire a mandatului de arestare din luna iunie, completul de 5 judecatori a reusit, in timpul record de 10 minute, sa citeasca cele 20 de volume ale dosarului, a cate 400 de pagini fiecare si sa se pronunte 'intemeiat', cu o motivare tip copy-paste cu cele anterioare.

Interesant este ca primul mandat de arestare a fost confirmat la ICCJ de acelasi complet de trei judecatori (Ioana Bogdan –fosta purtator de cuvant a DNA-, Cristina Rotaru, Ionut Matei) care l-a condamnat pe Adrian Nastase in prima instanta, in dosarul 'Trofeul calitatii', la 2 ani cu executare! Desigur, e doar o 'coincidenta', in contextul in care, termenul procedural de recurs, de 5 zile, a fost depasit ilegal, cu inca 5 zile, pentru a 'cadea' la mai sus-mentionatul complet.

Inainte sa inchei, voi evoca un moment extrem de interesant din ancheta tip NKVD din 16/17 martie, intervalul orar 2-3.30, efectuata de catre procurorul securist Danut Carare. Pe un ton extrem de ridicat, in timp ce batea cu pumnul in biroul la care ma aflam, inconjurat de 5 politisti BCCO cu pistoalele la brau, desfigurat de ura a suierat amenintator: 'Il fac pe Robert Veress asta, cu Jurnalul lui National sa vada el cum e cu puterea in tara asta, iti promit asta!'.

A doua zi, de fata cu mine, Carare a raspuns la telefonul mobil cu apelativul 'Da, sefa!', confirmand 'Da, sunt cu Boza acum, l-am impachetat', discutia incheindu-se brusc, imediat dupa aceste replici. Acest fapt este relevant in ceea ce priveste mentalitatea DIICOT, patronat in mod nemijlocit de Kovesi'.

×