Home Special Reportaje

Vile facute din carne de femeie

11 Noi 2004

REPORTAJ
ANIHILARE - Doi ani de ancheta, noua politisti infiltrati printre traficanti si 60 de tinere eliberate

Doi ani! Atat au lucrat politistii pentru a anihila poate cea mai puternica retea transnationala de trafic de carne vie. Afacerea decapitata de anchetatori se ridica la cateva milioane de dolari.
ION ALEXANDRU

LUX. Vila si aparatura gasita in interior au fost confiscate
Reteaua a fost urmarita inca din anul 2002, atat de catre ofiterii de la Crima Organizata Bucuresti si Giurgiu, cat si de serviciile speciale ale Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si unitatea speciala a MAI. Capii bandei de traficanti, Steluta Nasturica, fosta Soare, si sotul acesteia, Marin Tanase, impreuna cu Daniel Frunza au racolat si transportat in strainatate 60 de femei. Tinerele erau "plasate" prin barurile de noapte din Italia si Spania si obligate sa se prostitueze.

DESCINDERI. Povestea incepe in 2002, cand reteaua de traficanti a inceput sa actioneze in zona de sud-est si est a Romaniei, reusind sa racoleze femeile. "La data de 5 octombrie 2004, existand date ca Marin Tanase, fost Soare, zis «Pardalian» sau «Sosoi», urmeaza sa-si ridice pasaportul pe noul sau nume si sa se deplaseze in Spania pentru o perioada mai mare de timp, s-a procedat la efectuarea unor perchezitii domiciliare, la locuintele folosite de acesta si la domiciliul sotilor Niculescu Aurel, zis «Rica», si Neculina, zisa «Cabina», cei mai apropiati colaboratori din grupare", au precizat politistii care au lucrat la caz. "Au fost ridicate importante mijloace de proba, respectiv inscrisuri, bunuri si valori, care demonstreaza implicarea in activitatea infractionala", mai spun politistii. Cei trei au fost prezentati Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, procurorii dispunand retinerea doar a lui Tanase Marin. Ulterior, Tribunalul Bucuresti l-a arestat pe liderul bandei pentru 29 de zile. Desi au constituit si au contribuit in mod direct la desfasurarea operatiunilor mafiote, sotii Niculescu sunt cercetati in libertate.

RETEAUA. Anchetatorii au continuat operatiunea de decapitare a bandei. Surse judiciare au precizat ca, pentru a cunoaste cat mai bine activitatea infractorilor, au introdus in grupul de traficanti mai multi ofiteri sub acoperire. Informatiile culese de acestia s-au dovedit vitale. Astfel, la data de 28 octombrie, politistii au efectuat mai multe descinderi pe raza municipiilor Giurgiu si Bucuresti. Au fost retinuti cu acest prilej Soare Gheorghe, zis "Parte"; Soare Ionel, zis "Remus"; Soare Sonia; Mitican Mitica, zis "Broasca"; Padure Eugen, zis "Gelu"; Tanase Florian, zis "Bozgoru"; Grigore Valentin, zis "Ciclop"; fiul acestuia, Grigore Jean, zis "Moti"; Tanase Nicolae, zis "Marius".

RAPIRI SI TRANZACTII CU FEMEI CA LA PIATA
NORMA. Obligate sa produca 1.000 euro pe noapte
"Spre deosebire de alte cazuri, cand victimele cunosc foarte bine ce urmeaza sa faca in strainatate, aceste 60 de tinere nu s-au declarat de acord sa se prostitueze. Acestea erau racolate direct sau cumparate de la proxeneti din diverse zone ale tarii de catre Padure Eugen, Soare Sonia, Niculescu Aurel, Niculescu Neculina si Tanase Florian. Erau tinute cu forta in locuintele acestora din judetul Giurgiu si Bucuresti, precum si la diferite imobile ale liderului Tanase Marin, pana la obtinerea pasapoartelor, biletelor de transport etc., cheltuielile fiind suportate de seful gruparii", mai povestesc politistii. Cand se "rezolva" cu actele, tinerele erau duse in Spania sau Italia, cu mijloace de transport ale unor firme din Bucuresti, Arad si Giurgiu. Odata ajunse in tara de destinatie, victimele erau preluate si obligate sa se prostitueze in mai multe cluburi de noapte din Spania si Italia. "Victimele aveau un program bine stabilit in cadrul barului in care se prostituau, iar sumele de bani platite de clientii acestora erau incasate si evidentiate de membrii gruparii sau chiar de unele tinere care erau apropiate ale traficantilor", mai precizeaza anchetatorii. In cazul in care nu se supuneau, tinerelor li se retineau pasapoartele, fiind amenintate cu bataia.

SPALAU BANI CUMPARAND CASE
Fiecare tanara producea pentru traficanti intre 1.000 si 1.500 de euro pe noapte. Toti banii intrau exclusiv in posesia lui Tanase Marin, acesta platindu-si ulterior acolitii pentru aportul fiecaruia la afacere. Lucrurile nu se opresc aici, deoarece reteaua avea un plan bine structurat de pierdere a urmei veniturilor provenite din activitatile de crima organizata. Astfel, anchetatorii au descoperit ca aproape in totalitatea lor, banii adusi din strainatate erau folositi pentru cumpararea unor imobile si terenuri in Romania, precum si pentru achizitionarea unor obiecte costisitoare. Astfel, cu ocazia efectuarii perchezitiilor au fost descoperite mai multe ordine de plata prin sisteme de transfer bani din Spania si Italia si 300 de grame de aur in bijuterii, care nu au putut fi justificate. Mai mult, din documentele ridicate a reiesit faptul ca sotii Niculescu au cumparat o vila in municipiul Giurgiu, in valoare de 120.000 de euro, in care se aflau bunuri de aproximativ 300.000 de euro. "Am stabilit ca banii provin din activitatea infractionala a filierei, fiind achitati de liderul acesteia, Tanase Marin, motiv pentru care s-a luat masura indisponibilizarii bunurilor si valorilor identificate", au conchis politistii. Unul dintre politistii care au actionat sub acoperire sustine ca ancheta nu este nici pe departe imcheiata, oamenii legii reusind sa anihileze doar jumatate din aceasta grupare. Ramificatiile bandei se intind si in alte state din Europa de Vest, insa deocamdata, doar 60 de victime au fost identificate.
Recomandă
Alte titluri din: Reportaje
100.000 de veghe sub rafturi (volume). Seminarul Al. Myller din Iaşi, cea mai mare bibliotecă de matematică din România şi din Estul Europei   Legiunea e patria lor. “Psihic nu ai voie să cedezi sub nici o formă!”   Mai multe titluri din: Reportaje
Home Special Reportaje