x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cum a pus biserica monopol pe moartea românilor

Cum a pus biserica monopol pe moartea românilor

de Alex Nedea    |    09 Ian 2017   •   14:52
Cum a pus biserica monopol pe moartea românilor

În anii 90, buzoianul Nicu Dinu își încropise o mică afacere care, o dată lansată, părea să plutească în apele tulburi de la început de tranziție. Dar peste noapte a început furtuna iar toată munca lui s-a dus la fund. Ajunsese în punctul în care să piardă tot. Disperat și dezorientat a plecat să se roage la mănăstirile din Moldova. Acolo l-a redescoperit de Dumnezeu. Spune că El l-a scos atunci din marele necaz și l-a reașezat în ape mai liniștite unde a putut să se relanseze și să ia avânt. Pentru sprijinul pe care l-a simțit atunci, a decis că oricât de mulți bani va face în viață  să îi doneze oropsiților sorții sau direct Bisericii.

 

Nicu Dinu, om de afaceri buzoian, a donat zeci de milioane de euro către instituțiile religioase, a ridicat din temelii o mănăstire pe care o finanțează periodic, a donat pentru refacerea picturilor sau pentru renovarea unor lăcașe de cult, devenind unul dintre sponsorii mari ai Bisericii Ortodoxe Române. Însă astăzi îl regăsim complet schimbat și tare îndepărtat de Biserica.

 

Oameni îngropați în mocirlă

Totul a pornit de la un conflict în care a intrat cu arhiepiscopul de Vrancea pe o temă care aparent nu ar trebui să nască controverse financiare: viața de apoi. Mai precis, Dinu a decis să facă în Buzău un cimitir după ce a trăit o experiență traumatizantă în familie cauzată de lipsa locurilor de veci în oraș. A reușit să cumpere unul de pe piața neagră pentru un unchi abia decedat. Groapa pentru înhumare era lângă groapa de gunoi a cimitirului. „Ploua și când sicriul a fost coborât în groapă, groapa era plină de mocirlă. A lăsat sicriul în mocirla aia și apoi au sărit cu picioarele să îl bage în mocirlă. A fost cutremurător. Mi-am zis că este lipsă de respect pentru rasa umană, pentru demnitate și am zis: «Ok, o să fac eu un cimitir și o să vă civilizez și o să vă învăț ce înseamnă respectul față de om»”.

 

Doi ani de birocrație și un furt comandat de preot

S-a dus la arhiepiscopul de atunci al locului și i-a cerut binecuvântarea, mai ales că el avea o relație fără pată cu Biserica Ortodoxă Română. Spune că Înaltpreasfințitul de atunci a fost de acord. Doi ani s-a chinuit omul să strângă un munte de autorizații de la tot felul de instituții, de la Direcția de Sănătate Publică până la Societatea Națională Căile Ferate Române! Iar când tot dosarul a fost gata l-a depus la primărie pentru autorizația de construcție. Atunci avea să realizeze că intrase pe un teritoriu periculos unde are inamici nebănuiți. Toate actele lui adunate cu greu în decursul a doi ani și pentru care a plătit aproape o sută de mii de euro au dispărut fără urmă din birourile primăriei. Cineva le sustrase de acolo pentru a împiedica construcția cimitirului. Cu ajutorul viceprimarului a făcut cercetări suplimentare și a găsit în final dosarul dosit la subsol, undeva unde să nu mai fie găsit niciodată. „A fost ascuns de niște funcționari din primărie la intervenția unui preot. Fără acte ar fi trebuit să o iau de la zero și mi-ar fi fost imposibil să o mai fac”, povestește Nicu Dinu. În final a primit autorizația de construcție și  s-a apucat de treabă. A investit peste două milioane de euro într-un teren chiar lângă un cimitir al primăriei și a făcut acolo tot ce trebuie: capelă, casă de prăznuire, camere de autopsie ultra-dotată, zone de priveghi cu instalații duble de recirculare a aerului și toate cerințele impuse de la Bruxelles. Pentru că era un om religios, a hotărât să păstreze 10 mii de locuri de veci pentru a le da gratuit nevoiașilor din oraș. Pentru celelalte, prețurile erau atât de mici că spulberau concurența, fiind și de 80 de ori mai scăzute decât ce se vinde acum la Buzău, pe piața neagră.

 

Înaltpreasfințitul: „Nu mă interesează legile voastre”

Când totul a fost gata, îi mai trebuia un singur lucru: un preot. Așa că a cerut Arhiepiscopiei să delege pe cineva care să oficieze slujbele religioase, conștient că un cimitir fără biserică este doar un ogor nefolositor. Dar între timp conducătorul instituției s-a schimbat iar noul arhiepiscop, Înaltpreasfințitul Ciprian, nu a mai recunoscut acordul verbal al fostului ierarh și i-a cerut lui Nicu Dinu nici mai mult nici mai puțin decât cedarea gratuită a tot ce a investit: „Mi-a zis să îi dau tot ce am. I-am zis: «Părinte, cum să vă dau? Nu există soluție legală ca să fac așa ceva, sunt implicații financiare, de taxe, de impozite, returnări de TVA, o groază de probleme și ajung în latura penală». Mi-a zis «Nu mă interesează legile voastre, tu trebuie să te gândești cum să faci»”.

 

Piața neagră din cimitire

Poate și pentru că în puținele cimitirele parohiale ale Buzăului prețul locurilor de veci se vând pe sub mână la prețuri astronomice. Ne-am întâlnit cu un astfel de samsar în unul din cimitirele bisericii și am negociat cumpărarea unui loc pentru  suma de 1500 de euro. Afacerea era binecuvântată de epitrop care, deși știe că astfel de tranzacții sunt ilegale, era dispus să închidă ochii și ne-a dat asigurări: „Actele se fac la noi la biserică fără probleme”. La asemenea prețuri nu e de mirare că și în lipsa clarificării situației religioase a cimitirului oamenii din Buzău, din lipsă de alternative viabile, s-au îngrămădit să concesioneze locuri în cimitirul privat mai ales că aici se percep sume simbolice, de 50 -100 de lei. Iar lucrurile au devenit de-a dreptul dramatice când copilul unuia din concesionari a murit și ar fi urmat să fie îngropat în cimitirul privat. Părinții, fără să-și poată permite un loc de veci de pe piața neagră și sfâșiați de durere, nu au găsit înțelegere la cei de la arhiepiscopie, care au refuzat să delege un preot să vegheze ca sufletul băiatului să se ridice la cer. Motivul invocat inclusiv într-o corespondență cu administratorii cimitirului ar fi faptul că delegarea unui preot în cimitir ar încălca deciziile Patriarhiei Române - „cu toate că în România sunt 54 de cimitire private și toate funcționează cu acordul bisericii”, subliniază Dinu.

 

Arhiepiscopul declară război unui cetățean

Într-o înregistrare făcută publică de Iulian Gavriluță, un jurnalist local din Buzău,  Înaltpreasfințitul Ciprian spunea la o întâlnire cu preoții din județ:  „Am propus acestui cetățean ahtiat și lacom după bani și i-am spus: «Noi nu vrem nici 10 la sută, nu vrem nimic, ci doar atât: treceți cimitirul în proprietatea arhiepiscopiei (...) iar arhiepiscopia dă drept de exploatare». Și au refuzat domnule! (...)Eu voi declara război pe față și voi porni ofensiva împotriva acestui ticălos care a refuzat această propunere din partea noastră care era extrem de avantajoasă pentru el, ca și cum ar fi fost proprietar!”. Reprezentanții arhiepiscopiei nu au negat existența acelei discuții, dar au susținut că înregistrarea cu pricina ar fi fost trunchiată și interpretată greșit. Despre situația cimitirului privat  ne-au comunicat că „întrucât proprietarul și administratorul cimitirului la care faceți referire a respins soluția de canonicitate oferită de Arhiepiscopie, problema lipsei locurilor de veci a fost preluată spre soluționare de către preoții și reprezentanții credincioșilor în Consiliile parohiale din cele 26 de parohii buzoiene”.

 

Ploua când sicriul a fost coborât în groapă. Au lăsat sicriul în mocirla aia și apoi au sărit cu picioarele să îl bage în mocirlă. A fost cutremurător Nicu Dinu, om de afaceri din Buzău

 

Prețurile în cimitirul privat din Buzău sunt chiar și de 80 de ori mai mici de cele din cimitirele parohiale, scoase pe piața neagră

 

Nu ratați!

În episodul următor aflați cum înalte fețe bisericești scot ilegal osemintele eroilor români din cimitirele deținute pentru a crea noi locuri de înhumare bune de vândut

 

×