x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Blestemul aurului

Blestemul aurului

de Lucian Dobrater    |    13 Iul 2006   •   00:00
Blestemul aurului

Jurnalul National a des-coperit-o pe Maria Tode-ras, unul dintre putinii vietuitori din Rosia Monta-na care au cunoscut fami-lia medicului newyorkez care era sa arunce-n aer o bucata din Manhattan. Localnicii spun ca Nicholas Bartha voia sa moara la Rosia Montana, o invinovatesc pe sotia olandeza a acestuia de gestul disperat si considera ca batalia pentru aur sta la baza costisitorului lor divort.

New Yorkul a crezut ca are de-a face cu un nou "11 septembrie 2001". A fost o explozie atat de puternica, urmata de prabusirea unui imobil, incat era aproape imposibil sa nu fie un act terorist. Si totusi n-a fost. Un medic bogat, proprietarul imobilului cu pricina, ramas cu sechele puternice in urma divortului, a decis sa faca pulbere cladirea pe care ar fi fost nevoit s-o vanda, ca sa imparta banii cu fosta sotie. Bantuit de fantoma exproprierilor din Romania comunista, medicul Nicholas Bartha, nascut la Rosia Montana, a ajuns "terorist" de prima pagina. Povestea familiei sale duce cu gandul la blestemul aurului.

La cei 68 de ani pe care-i va implini peste cateva zile, Maria Toderas este printre putinii vietuitori ai comunei Rosia Montana care au cunoscut familia Bartha. Cu siguranta insa este singura persoana din bimilenara localitate din Apuseni care se poate lauda cu statutul de prietena a defunctei Ethel Bartha, mama lui Nicholas, medicul de origine romana care a uimit America dupa ce si-a aruncat propria casa in aer. Ironia sortii a facut ca Ethel, tanti Etus in maghiara, sau tanti Eta, in romana, sa-si gaseasca sfarsitul chiar in locul unde s-a nascut, in vara anului 1997, la 79 de ani, dupa o munca grea in New York, asa cum scrie pe simpla piatra a mormantului din tarina Rosiei. Venise sa-si rascumpere imensa avere a familiei, care i-a fost smulsa de comunisti la nationalizarea din 1947, cu gandul de a reveni in tara impreuna cu Nicholas, Miki, cum il alinta familia.

AVUTII. "Erau foarte bogati, nimeni nu stie cata avere aveau… Oricum, era cam a doua familie din Rosia Montana dupa bogatie, pe vremea aia, cand aproape toti aveau mine de aur, steampuri si afaceri de miliarde. Aveau casina (un fel de cazino-restaurant, cu gradina de vara - n.a.), steampuri cu motor, mina de aur si cate si mai cate. El era cu mina, ea se ocupa cu comertul", povesteste Maria Toderas. Ea a cunoscut-o pe familia Bartha in anul 1958, dupa ce Ethel, Ianos si cei doi baieti ai lor, Nicholas si Atilla, se mutasera din Rosia, expropriata la Cluj. "Tanti Etus era o femeie extrem de frumoasa. Avea 40 de ani atunci, dar am ramas uimita ce doamna frumoasa era, atat de eleganta si delicata, incat, sa-ti spui drept, m-a atras, i-am spus si sotului meu lucrul acesta… Prin 1960 a plecat cu cei doi baieti in Italia, unde au ramas vreo sapte ani, pana cand ei si-au terminat studiile si au luat licentele in Medicina. Apoi s-au intors la Cluj si dupa un an au plecat toti in America", isi aminteste prietena defunctei.

RELATII CU SECURITATEA. Deoarece sistemul era atat de opresiv, incat oricine incerca sa treaca peste granite era impuscat fara mila, rosienii si-au pus numeroase semne de intrebare cu privire la faptul ca familia Bartha nu a avut nici o problema in a veni si pleca din Romania aproape oricand. "Am auzit mai demult ca tanti Etus a avut probleme cu Securitatea, fiind evreica, si evreii ocupandu-se cu aur… Pe toate neamurile ei din Cluj le-a dus in America, stateau cate doua-trei luni pe strictetea aia de atunci. Sigur are un dosar ca lumea daca-l cautam. Era si foarte desteapta, nu numai foarte frumoasa… Tanti Etus a facut contrabanda cu aur, asa am auzit, nu stiu daca cumva nu a fost chiar inchisa pentru asta… Intr-o noapte a adus-o Securitatea acasa si au dezgropat aur de unde-l aveau ei ascuns… Altfel nu se explica cum trecea granita ori de cate ori voia… Pe vremea aia, majoritatea femeilor faceau contrabanda cu aur si erau bine cunoscute de Securitate, mergeau peste tot. Se stie ca a avut probleme cu Securitatea, or, fiind asa frumoasa, a trecut granita", spune Maria Toderas.

RUINA. Casina familiei e acum in paragina

ULTIMA VIZITA LA ROSIA. Despre Nicholas, Miki, cum i-au zis de mic de la bunicul din partea tatalui, care se numea Miklos (Nicolae in limba romana - n.a.), prietena mamei sale nu isi aduce aminte mare lucru. Cand l-a cunoscut era un adolescent, iar ultima data cand a venit in Rosia Montana a fost in 1967, impreuna cu fratele sau si cu niste prieteni, intr-o vizita scurta de doar o zi.

"A venit in vacanta, a spus, sa-si vada neamurile, cu o masina de Cluj si cu patru-cinci prieteni. El era cu o blonda, iar defunctul meu sot, Brutus, l-a intrebat daca e insurat, iar Miki a spus: «Nu ma insor inca, fiindca am 27 de ani si viata-i viata…». S-au distrat, au chefuit, dar de dormit nu au dormit in Rosia, ci la un camping de pe Valea Ariesului. Apoi am auzit ca a mai fost de vreo cateva ori prin Cluj, dar aici nu a mai ajuns niciodata. Atunci era un baiat frumos, blond, slabut, iar nu demult am auzit ca se ingrasase. Nici la inmormantarea mamei nu a venit, a fost doar nevasta-sa aia, olandeza", a mai scormonit in memorie Maria Toderas.

MOARTEA LUI ETHAN. Femeia isi aminteste perfect momentul in care mama lui Nicholas Bartha a trecut la cele vesnice: "Era in vara lui 1997, cand a venit din nou sa-si recapete proprietatile, ca atunci se tot vorbea la televizor ca se da tot inapoi, si mine de aur, si tot ce au avut romanii inainte de nationalizare si expropriere. A venit vineri in Rosia si sambata dimineata s-a intalnit cu sotul meu, care i-a transmis sa-mi spuna sa merg la ea. Dupa cateva ore a venit un om si ne-a zis: «Domnu’ Brutus, haideti ca a paralizat doamna Eta». Imediat ne-am dus amandoi acolo, dar nici nu mai vorbea, nu a mai trait mult si a murit. Zic ca bine ca a murit, ca era singura, cine sa fi avut grija de ea… Ca ziceau si rosienii pe aici: «Ce dracu o mai aduce pe asta, baba batrana, prin avioane pana aici din America, unde are de toate?»". Etus Bartha a fost inhumata simplu, dupa religia ei unitariana, dar trecerea ei la cele vesnice i-a lasat un gust amar ultimei sale prietene.

"Au ingropat-o ca vai de lume, cu pantalonii cu care a venit pe ea. A murit cu ce a avut pe ea, ca un caine. Am crezut toata lumea ca va veni si Miki la inmormantare, dar ni s-a spus ca e bolnav sau ocupat, sau nu stiu ce." La inmormantare s-a infatisat in schimb fosta sotie a doctorului, de origine olandeza, pe care rudele familiei Bartha au cazat-o la familia Toderas, pe considerentul ca nu stia deloc limba romana si nu putea astfel sa dezvaluie secrete din casa doctorului. "A stat la mine doua zile, ca stiau cei din familie ca nu ne putem intelege cu ea, ca sa nu ne spuna nimic. Atunci stiam ca Miki are doua fete, dar asta nu s-a aratat la televizor", a mai spus Maria Toderas.

BALURI. Familia sinucigasului din Manhattan era una de vaza in Rosia Montana in perioada interbelica. Chiar daca au plecat din tara, lumea inca isi aminteste de familia Bartha, care patrona cazinoul din Rosia, si mai ales de frumoasa dansatoare Ethel, mama lui Miki. In gradina lor de vara se organizau cele mai frumoase baluri din Rosia. Lumea venea imbracata la patru ace si toti se distrau de minune. "Erau baluri minunate aici, cu totii ne distram. Ethel dansa si ne invata cele mai noi dansuri de la Bucuresti. Ethel era cea mai frumoasa de aici, cea mai eleganta, iar barbatul ei era un cavaler."

OLANDEZA. Fosta nora a batranei Ethel, la inmormantarea acesteia

GEST INEXPLICABIL. Satenii din Rosia au fost socati cand au aflat ca explozia produsa la New York a fost cauzata de consateanul lor. Multi dintre ei o gasesc vinovata chiar pe sotia acestuia. Maria Toderas merge aproape zilnic in cimitir pentru a aprinde o lumanare la mormantul mamei lui Nicholas. "Ii duc flori si ii aprind o lumanare, ca nu mai are cine", spune femeia langa mormantul care abia se mai vede dintre balarii, urzici si iarba pana la brau. Maria Toderas spune ca tanti Etus nu s-a inteles niciodata cu nora sa. "Odata mi-a spus: «Daca ai fi fost tu nora mea, am fi fost cele mai fericite femei din lume, aia nici macar nu se uita la mine». Cred ca ii facea sila, pentru ca nu l-a iubit pe Nicholas si nici pe familia lui", a mai marturisit Maria. Ea este convinsa ca Etus a dorit sa se intoarca definitiv in Romania, impreuna cu doctorul, "de asta tot umbla dupa casa".

Cat despre zvasticele desenate de Miki in casa, femeia din Rosia Montana spuna ca sunt inventii americane: "Nicholas tinea la mama lui, care era pe jumatate evreica, nu ar fi facut asa ceva niciodata… Sotia are o parte din vina pentru ce s-a intamplat, casa din State trebuia sa ramana lui Miki, sotia lui n-avea nici un drept. De fapt, casa aia a mostenit-o familia Bartha de la un unchi al tatalui lui Nicholas, iar el si parintii numai au renovat-o", a mai spus Maria Toderas.

MILA
"Ii duc flori la mormant si ii aprind o lumanare din cand in cand. Nu mai are cine, nu ma avea decat pe mine aici. (…) Zic ca bine ca a murit, ca era singura, cine sa fi avut grija de ea… "
Maria Toderas
GUST AMAR
"Au ingropat-o ca vai de lume, cu pantalonii cu care a venit pe ea. A murit cu ce a avut pe ea, ca un caine. Am crezut toata lumea ca va veni si Miki la inmormantare, dar ni s-a spus ca e bolnav"
Maria Toderas
LA CASINA
"Erau baluri minunate aici, cu totii ne distram. Ethel dansa si ne invata cele mai noi dansuri de la Bucuresti. Ethel era cea mai frumoasa de aici, cea mai eleganta, iar barbatul ei era un cavaler"
Maria Toderas

CAZUT PRADA DEPRESIEI
Fostul avocat al lui Bartha, Ira E. Garr, a declarat ca medicul de origine romana era prea depresiv pentru a mai fi in stare sa lupte pentru a-si apara drepturile.
Documentele aflate in arhiva firmelor imobiliare arata ca imobilul cu pricina a fost achizitionat de parintii lui Nicholas in anul 1980. Tatal i-a lasat jumatate din imobil lui Nicholas, iar de la mama lui, dupa decesul acesteia, a mai obtinut un sfert din casa, restul de 25% revenindu-le, conform dorintei bunicii, celor doua fiice ale medicului Nicholas Bartha, afirma presa americana.
Initial, justitia a decis ca proprietatea era un bun dobandit de Nicholas Bartha de la familia sa, si nu un bun comun al sau si al sotiei sale. Totusi, la recurs, decizia i-a fost defavorabila medicului cardiolog. Acesta a fost nevoit, conform deciziei justitiei, sa imparta banii de pe casa cu fosta sotie. Acesta este momentul care a marcat inceputul depresiei care l-a cuprins pe Bartha si care a culminat cu tragedia in urma careia imobilul din Manhattan s-a facut pulbere, iar proprietarul sau, grav ranit, dar supravietuitor, ar putea capata ani grei de detentie pentru gestul sau cu scop sinucigas.
Depresia in care s-a cufundat Bartha in urma deciziei justitiei l-a paralizat, pur si simplu, astfel incat acesta a renuntat sa mai lupte pentru a schimba sentinta, declara fostul avocat.
Bartha a intrat in hatisurile avocatesti newyorkeze, care, in cazul unor procese de divort, te pot face din om neom.

IMOBIL CU ISTORIE
AMINTIRE. Cladirea distrusa era loc de intalnire pentru un grup de apropiati ai presedintelui Roosevelt
Cladirea din Manhattan, aruncata in aer de medicul Bartha, este una incarcata de istorie. A fost sediul serviciilor de informatii personale ale presedintelui american Franklin Delano Roosevelt, potrivit presei americane, care citeaza mai multi rezidenti din zona.
Cladirea, situata intre bulevardele Park si Madison, a fost construita in secolul al XIX-lea si, acum cativa ani, a fost declarata monument istoric. Locuitorii din zona sustin ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cladirea era loc de intalnire pentru un grup de apropiati ai presedintelui Roosevelt, care culegeau informatii pentru liderul de atunci de la Casa Alba.
In 1980, cand a fost achizitionata, valoarea casei era de 395.000 de dolari, dar in prezent valoarea sa a ajuns la circa 7 milioane. Interesant, gurile rele spun ca abia acum terenul ramas viran dupa prabusirea cladirii devine mai valoros, pentru ca ar putea gazdui un zgarie-nori. De aceea, unii il evalueaza la cel putin 10 milioane de dolari. Politia din New York inca investigheaza imprejurarile in care s-a produs deflagratia, neputandu-l interoga inca pe Nicholas Bartha. Acesta a fost adus in coma la spital, avand arsuri pe circa 70% din suprafata corpului. Una dintre cele doua fiice ale sale, Serena, l-a vizitat marti la spital, dar a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea celor petrecute. Fosta sa sotie, Cordula Bartha (64 de ani), a declarat doar ca "este greu. Este tragic" ceea ce s-a intamplat.

A INTARZIAT, A SCAPAT CU VIATA!
Receptionista de la cabinetul medical al lui Bartha, care avea sediul in acelasi imobil, Ileana Cora, a scapat cu viata ca prin minune. Daca venea la timp la serviciu, s-ar fi aflat in imobilul a carui prabusire a fost provocata de Bartha. Dar o intarziere pe traseu, de circa o jumatate de ora, i-a salvat viata Ilenei. "Lucrez de la 09:00 la 17:00, dar de obicei ajung aici la 08:00. Acum a fost o problema pe traseu", a declarat Cora (66 de ani), pentru Daily News din New York. Cora era receptionista la cabinetul in care Bartha oferea consultatii, impreuna cu prietenul si colegul sau Paul Mantia. Ea este cea care a primit saptamana trecuta ordinul de evacuare adresat lui Bartha. Cora sustine ca i-a inmanat ordinul medicului Bartha, iar acesta i-a cerut sa anuleze toate programarile pentru aceasta saptamana. Abia acum Cora si-a dat seama ca acesta pregatea un gest radical. "Nu pot vorbi despre doctor. Nu sunt inca pregatita. Sunt coplesita, in pragul unei caderi nervoase", a declarat ea ziaristilor care i-au cerut detalii despre comportamentul lui Nicholas Bartha.
×