x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pădurarii doljeni, puşi pe butuci de Romsilva

Pădurarii doljeni, puşi pe butuci de Romsilva

de Petru Zoltan    |    21 Apr 2014   •   21:04
Pădurarii doljeni, puşi pe butuci de Romsilva
Sursa foto: Thinkstock

Pădurile statului din judeţul Dolj au căzut sub drujbele pădurarilor, plătiţi din bani publici să le păzească. “Frăţia” silvicultorilor strânşi sub umbrela Direcţiei Silvice Dolj a fost condusă până acum două săptămâni de lăutarul Eugen Gioancă, ajutat de directorul tehnic Dragoş Ignat. Amândoi au fost schimbaţi din funcţie în urma unei investigaţii publicate de Jurnalul Naţional la sfârşitul lunii ianuarie, sub titlul “Nababii din Poiana Mare distrug pădurile statului”. La scurt timp după apariţia articolului, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Adam Crăciunescu, a cerut efectuarea unui control de urgenţă pentru a se dumiri cu privire la dezastrul din pădurile Doljului. Pe lângă Gioancă şi Ignat, au mai fost schimbaţi din funcţie trei şefi de ocoale, 80 de silvicultori au fost sancţionaţi cu diminuarea salariului pe o durată cuprinsă între o lună şi trei luni, alţi şapte pădurari au primit mustrare scrisă. Culmea, după ce a fost dat afară de la Direcţia Silvică Dolj, lăutarul Eugen Gioană a fost numit şef peste pădurile private.

Direcţia Silvică Dolj se află în centrul unui scandal de amploare după ce aproximativ 100 de silvicultori au fost sancţionaţi, în frunte cu directorul Eugen Gioancă şi directorul tehnic Dragoş Ignat, în urma unui control de fond care a durat 24 de zile. Imediat au început presiunile politice pentru a stopa controlul, respectiv sancţionarea celor vinovaţi. Controlul a fost demarat după ce Jurnalul Naţional a prezentat modul în care dispar pădurile din judeţul Dolj, dar şi atribuirea controversată a contractelor de împăduriri. La sfârşitul anului trecut, Direcţia Silvică Dolj a anunţat atribuirea a două contracte pentru împăduriri firmei Radflor Prod Srl, din Craiova, patronată de Radu Florian. La licitaţie firma nu a avut concurenţă. Dar acestea nu sunt singurele licitaţii câştigate de firma lui Radu Florian, cumătrul directorului Eugen Gioancă. Din datele publice, Radu Florian a primit de la Direcţia Silvică Dolj contracte în valoare de câteva milioane de lei. Contactat telefonic, Radu Florian a recunoscut că este cumătrul lui Gioancă. Legat de licitaţii a spus că nu ştie de nici un contract din banii publici, dar consideră că merită să primească contractele pentru că are un utilaj de un milion de lei. “Eu i-am botezat copiii lui Gioancă, dacă vrei declaraţii caută în altă parte”, a spus Florian.  

Controlul
Toţi responsabilii cu controlul din Regia Naţională a Pădurilor Romsilva au fost trimişi în Dolj, pe 4 februarie, pentru a verifica cum sunt administrate pădurile statului şi banii alocaţi pentru împăduriri. Controlul a durat 24 de zile şi încă pe atât până să fie redactat. Eugen Gioancă a fost schimbat din funcţia de director al Direcţiei Silvice Dolj, dar şi obligat să restituie puţin peste 65.000 de lei, bani ce reprezintă costurile pentru că i-a dat afară pe pădurarii neloiali: Iliuţă Dănuţ, Cioacă Viţu şi Cristinel Negriţoiu. La această sumă trebuie să contribuie şi fostul şef de ocol de la Dăbuleni, Cristinel Cioacă. Totodată, Cristinel Cioacă trebuie să mai plătească alţi 111.000 de lei pentru daunele din ocolul său. Pe lângă şefi, alţi 80 de silvicultori s-au pricopsit cu reduceri salariale cuprinse între 5 şi 30%, pe o perioadă de 1-3 luni.
 
Potrivit raportului de control, la Ocolul Silvic Poiana Mare s-a constatat că s-au tăiat ilegal arbori din pădurea statului evaluaţi la aproape 10.000 de lei. “La Ocolul Silvic Sadova s-a constatat tăierea ilegală a unui volum de 77,47 mc, din care 63,87 nu au putut fi justificaţi cu documente legale de către personalul silvic şi s-a imputat valoarea pagubei produse de 15,631 lei, celor vinovaţi. La Ocolul Silvic Craiova s-a constatat tăierea ilegală a unui volum de 250 mc şi s-a imputat valoarea pagubei de 155.277 lei celor vinovaţi”. Şeful Ocolului Silvic Craiova a fost retrogradat din funcţie pentru o perioadă de şase luni. 
În urma prăpădului constatat în pădurile din Dolj, se pare că directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, în urma presiunilor politice a decis să-l numească pe Eugen Gioancă şef peste pădurile private.


×