x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma lui Mircea Băsescu, datoare către “băieţii deştepţi” din energie

Firma lui Mircea Băsescu, datoare către “băieţii deştepţi” din energie

de Petru Zoltan    |    15 Apr 2014   •   17:45
Firma lui Mircea Băsescu, datoare către “băieţii deştepţi” din energie

Legăturile de afaceri dintre Mircea Băsescu şi “băieţii deştepţi” din energie au ieşit oficial la iveală, după ce a fost făcut public tabelul preliminar al creanţelor pentru firma Fattoria Terrantica, controlată şi administrată de fratele preşedintelui Traian Băsescu.

Firma Fattoria Terrantica SRL, administrată de Mircea Băsescu, a solicitat Tribunalului Bucureşti intrarea în insolvenţă, în ianuarie 2014. Cererea a fost admisă, iar instanţa a decis ca administrator judiciar al firmei lui Mircea Băsescu să fie Prime Insolv Practice SPRL, care trebuia să definitiveze tabelul creanţelor până la sfârşitul lunii martie. Potrivit acestui tabel, firma Fattoria Terrantica are de plătit creanţe către BRD, Energy Holding, Administraţia Porturilor Maritime etc. Valoarea totală a creanţelor solicitate a fost de 12,98 milioane de lei, plus 607.000 de euro şi 10.000 de dolari. Administratorul judiciar, reprezentat prin avocata Tatiana Manolache Onofrei, a respins cereri de creanţă în valoare de 8,21 milioane de lei. 

Explicaţie foto: Mircea Băsescu pe vremea când petrecea împreună cu afaceristul Bogdan Buzăianu

Potrivit Registrului Comerţului, societatea Fattoria Terrantica SRL este deţinută de firma MB Consult Company SRL şi administrată de Mircea Băsescu. Obiectul de activitate îl reprezintă depozitări, comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne, dar şi prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre. La rândul ei, MB Consult Company îi are ca acţionari pe Mircea Băsescu cu 90%, restul părţilor sociale fiind deţinute în mod egal de Dragoş Băsescu şi Raluca Băsescu. Frattoria Terrantica a avut în anul 2012 o cifră de afaceri de peste 5,5 milioane de lei şi pierderi de 2,16 milioane de lei. Plus datorii de aproape 11 milioane de lei. În 2013, cifra de afaceri a scăzut la 2,16 milioane de lei şi pierderi de aproape 1,77 milioane de lei. Valoarea datoriilor au fost de peste 5 milioane de lei, la care se adaugă capitaluri proprii negative evaluate la 4,32 milioane de lei.



Administratorul judiciar, Tatiana Manolache Onofrei, consideră că firma Fattoria Terrantica a avut parte de un management mai puţin performant. “Chiar dacă parţial încetarea de plăţi se datorează managementului mai puţin performant, acest fapt nu se încadrează în faptele prevăzute expres şi limitativ de către art. 138 din Legea insolvenţei şi care stau la baza introducerii unei acţiuni în răspundere contra organelor de conducere. În acest context, sub rezerva identificării unor fapte dintre cele enumerate în art. 138, pe baza unor alte surse decât cele aflate la dispoziţia administratorului judiciar în acest moment, considerăm că nu sunt elemente şi probe care să fundamenteze o cerere de angajare a răspunderii patrimoniale a organelor de conducere”, menţionează administratorul judiciar.

Sursa foto: grupul.ro

×
Subiecte în articol: mircea basescu datorii baietii destepti