x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro

de Ion Alexandru    |    10 Apr 2018   •   07:27
DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro
Sursa foto: Karina Knapek

Aflată în mijlocul unor scandaluri fără precedent, legate de modul în care instrumentează unele dosare penale, cum administrează probe și cum inventează martori, pe de o parte, de controversele vizavi de relația cu SRI și tranșarea situației șefului instituției, Direcția Națională Anticorupție anunță că vrea să se doteze, din nou, cu tehnică de interceptare și filaj, în valoare de peste 900.000 de euro. DNA a anunțat, pe SEAP, această intenție în data de 4 aprilie, în timp ce societatea românească afla ce conține faimosul protocol de cooperare încheiat între parchete și serviciile secrete și în timp ce vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, dezvăluia că astfel de protocoale secrete au fost semnate și de alte instituţii din cadrul sistemului judiciar. Una dintre persoanele care se ocupă de supervizarea acestei achiziții, din partea DNA, este procurorul-șef adjunct Marius Iacob, anchetat disciplinar, alături de Laura Codruța Kovesi, de către Inspecția Judiciară.

 

Peste patru milioane de lei a anunțat, săptămâna trecută, Direcția Națională Anticorupție că intenționează să investească, în perioada imediat următoare, pentru achiziția unor echipamente tehnice. Cel puțin aceasta este denumirea produselor ce urmează să fie achiziționate, prin implementarea unui proiect de tip grant, intitulat “OLAF/2016/D1/074”. În realitate, produsele ce vor intra în dotarea instituției conduse de Laura Codruța Kovesi reprezintă tehnică de interceptare, filaj și aparatură de comunicații aferentă acestui tip de activități.

În data de 4 aprilie 2018, înainte de Sărbătorile Pascale, și în toiul scandalului legat de derularea, până în urmă cu un an, a vestitului protocol de cooperare încheiat, în 2009, de Laura Codruța Kovesi, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și fosta conducere a Serviciului Român de Informații, DNA posta pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) anunțul de participare prin intermediul căruia își făcea cunoscută intenția de a achiziționa această aparatură. Interesant este că, potrivit acestui anunț de participare, achiziţia va fi făcută în baza unei licitații restrânse, la care se preconizează că urmează să participe cu oferte minimum cinci, maximum șapte agenți economici, iar locul de livrare a aparaturii nu este sediul autorității contractante, așa cum se uzitează în cazul unor astfel de contracte, ci la sediul ofertantului sau distribuitorului autorizat, sediu care trebuie să fie, conform cerințelor din documentația de organizare a procedurii de achiziție, neapărat din București.

 

“Regina” achiziției – un sistem multifuncțional de interceptare

Aparatura vizată de DNA se înscrie, conform aceluiași anunț de participare, în categoria sistemelor de telecomunicații, a aparaturii audio-video de înregistrare și redare și a aparaturii de înregistrare, precum și a echipamentelor de comunicaţii.

Pentru aceasta, Direcția Națională Anticorupție, structura centrală, este dispusă să cheltuiască nici mai mult, nici mai puțin, decât 3.426.750 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă 4.077.832,5 lei cu TVA inclus. Adică 906.185 de euro.

Produsele ce vor fi cumpărate sunt împărțite pe patru loturi. Primul lot reprezintă un sistem multifuncțional de interceptare a comunicațiilor. Este vorba doar de o singură bucată, pentru care DNA urmează să cheltuiască aproape întreaga sumă alocată acestui proiect – 3.234.000 de lei fără TVA. Al doilea lot constă în achiziția a 15 sisteme digitale de comunicații mobile “destinate organelor de urmărire penală”, lot pentru care autoritatea contractantă a alocat 73.950 de lei fără TVA. Ceea ce înseamnă că fiecare astfel de sistem digital de comunicații costă 4.930 de lei fără TVA.

Al treilea lot constă într-un număr de 15 înregistratoare digitale auto, în valoare totală de 49.500 de lei fără TVA, adică  3.300 de lei fără TVA per bucată. Iar al patrulea lot al acestui proiect de achiziții vizează trei înegistratoare digitale mono audio și video, în valoare totală de 69.300 de lei fără TVA, respectiv 23.100 de lei fără TVA per bucată.

 

Termen cu “ghinion” pentru ofertanți: vineri, 13

Așa cum am precizat mai sus, achiziția pe care DNA a anunțat că dorește să o facă, încă din data de 4 aprilie, reprezintă implementarea unui proiect de tip grant OLAF din 2016. Suma propriu-zisă care va acoperi aceste cheltuieli de aproape un milion de euro este acoperită, în proporție de 80 la sută, din fonduri nerambursabile și în proporție de 20 de procente de la bugetul de stat și din proiectul de tip grant OLAF.

Contractul va fi atribuit în urma unei licitații restrânse, ofertanții având termen să depună cererile de participare la procedură până vineri, 13 aprilie 2018.

Direcția Națională Anticorupție va primi ofertele de participare până cel târziu 17 aprilie, iar deschiderea ofertelor va avea loc în data de 18 aprilie 2018. Autoritatea contractantă menționează în cuprinsul anunțului de participare postat pe SEAP faptul că, în cazul acestei achiziții publice, nu sunt autorizatate, din parea ofertanților, persoane care să asiste la deschiderea ofertelor.

Criteriul principal de atribuire a contractului este oferta cea mai avantajoasă, în care prețul ofertei valorează 60 la sută din punctajul de atribuire, iar 40 la sută reprezintă oferta tehnică.

 

Marius Iacob, cercetat de Inspecția Judiciară, în comisia de licitație

Un amănunt interesant al procedurii de selecție a ofertelor îl reprezintă faptul că achiziția se derulează în baza Ordonanței de Urgenţă nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziție în domeniile apărării și securității. Astfel, firmele care doresc să participe la acest proiect trebuie să depună la DNA o declarație pe proprie răspundere că nu se încadrează în prevederile articolului 150 din OUG 114/2011, care arată că “ofertantul sau candidatul ori asociatul sau subcontractantul care are drept membri în cadrul consiliului de administrație sau ai organului de conducere ori de supervizare și/sau are acționari ori asociați persoane care sunt soț/soție, rudă sau afin până la gradul al patrulea, inclusiv, sau care se află în unul dintre raporturile prevăzute la articoul 49 alineat (2) litera «a» cu persoane ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante este exclus din procedura de atribuire”.

Una dintre persoanele cu funcții de decizie în ceea ce privește procedura acestei achiziții este chiar procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, cercetat disciplinar de către Inspecția Judiciară, alături de Laura Codruța Kovesi. Pe lista personalului cu funcții de decizie din cadrul DNA în ceea ce privește procedura acestei achiziții se mai regăsesc procurorul-șef adjunct Călin Nistor, directorul Constantin Ioan Brâncuș, consilierul juridic Alina Georgeta Tonigaru, șeful Serviciului Investiții, Achiziții și Administrativ Viorel Radu Alexandru, procurorul-șef al Serviciului Tehnic, Horațiu Ovidiu Baias, și procurorul Costin Vârlan. Se înțelege, astfel, că firmele care participă la această achiziție nu trebuie să aibă membri în CA-uri, asociați sau acționari persoane care să fie soţi, soții, rude sau afini doar cu persoanele enumerate mai sus și care activează în cadrul DNA.

Conform articolului 49, alineat (2), litera “a” din OUG 114/2011, “nu au dreptul să fie implicați în procesul de verificare/evaluare a candidaturilor și ofertelor persoanele care deţin părţi sociale, părți de interes, acțiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanți, candidați sau subcontractanți ori persoane care fac parte din consiliul de administrație ori din organul de conducere sau de reprezentare al unuia dintre ofertanți, candidați sau subcontractanți”.

 

Iohannis, așteptat să comunice soarta Codruței Kovesi

Cumpărăturile pe care DNA le contractează, în aceste zile, arată faptul că actuala conducere a instituției din Știrbei Vodă își face, în continuare, planuri. Asta, în condițiile în care Sărbătorile Pascale au trecut, iar președintele Klaus Iohannis urmează să facă, potrivit propriilor afirmații, anunțul referitor la soarta revocării Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

În 23 martie, aflat în vizită la Bruxelles, Iohannis a declarat că această decizie va fi luată "cu certitudine la momentul potrivit, dar acuma să vă spun că această decizie nu va fi luată înainte de Sărbători, ci mai degrabă după Paști”. “Cum va suna această decizie voi explicita într-o declarație publică pe care o voi face la momentul respectiv, dar cu siguranță în luarea deciziei mă voi inspira din toate documentele care îmi sunt puse la dispoziție de o parte și de cealaltă", a declarat Klaus Iohannis.

Reamintim că, în data de 22 februarie a.c., ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat un raport de 20 de puncte, la finalul căruia a anunțat că a declanșat procedura de revocare din funcție a lui Kovesi. Raportul a fost înaintat, chiar de a doua zi, atât Administrației Prezidențiale, cât și Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. În 27 februarie, în doar câteva minute de dezbatere a unui raport de 36 de pagini, Secția pentru Procurori a CSM a decis să avizeze negativ revocarea din funcție a Laurei Kovesi. CSM a motivat avizul negativ abia după câteva săptămâni. De altfel, în mod public, Klaus Iohannis și-a exprimat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, chiar și după ce raportul lui Tudorel Toader a ajuns pe masa sa, declarând că, în opinia lui, până în prezent nu există motive să semneze decretul de revocare.

De atunci și până în prezent, însă, la cele 20 de puncte de pe lista lui Tudorel Toader s-au adăugat și alte motive pro-revocare. De la scadalul referitor la DNA Ploiești, la desecretizarea Protocoului dintre PÎCCJ și SRI, până la achitările rușinoase pe care DNA le-a încasat în dosare celebre, lista de la “Bruxelles” și altele, reprezintă noi capete de acuzare care pot înclina, cel puțin teoretic, balanța spre varianta acceptării cererii de revocare. Până în prezent, Administrația Prezidențială nu a făcut public programul președintelui de după Sărbători.

 

3.426.750 de lei fără TVA este valoarea totală a echipamentelor de filaj și interceptare ce urmează să fie achiziționate. Din aceasta, doar un sistem multifuncțional de interceptare a comunicațiilor costă 3.234.000 de lei fără TVA.

 

A trecut o lună și jumătate din momentul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a solicitat revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-şef al DNA. Achiziţia aparaturii de filaj poate avea loc odată cu anunțul pe care președintele Iohannis este așteptat să-l facă în legătură cu această situație.

 

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi marius iacob