x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Avertizarea la dezastru. Variante low-tech şi hi-tech

Avertizarea la dezastru. Variante low-tech şi hi-tech

de Dan Radu    |    22 Sep 2017   •   19:50
Avertizarea la dezastru. Variante low-tech şi hi-tech
Sursa foto: trendobjects/Getty Images/iStockphoto

Furtuna care a ucis opt persoane în vestul ţării, duminica trecută, a făcut să fie pusă în discuţie necesitatea unui sistem de avertizare în masă a populaţiei în cazul unui dezastru iminent. Cea mai eficientă metodă ar fi avertizarea prin SMS, însă mijloacele tehnice încă lipsesc. În alte ţări, cetăţenii se plâng că avertismentele sunt exagerate. Avertizarea prin strigături, printre cele mai eficiente.

 

Cea mai eficientă metodă de avertizare a populaţiei în cazul unui dezastru iminent ar fi folosirea tehnologiei Cell Broadcast, care permite trimiterea unui SMS în masă către persoanele dintr-o anumită arie geografică prin care sunt notificaţi de pericolul iminent la care sunt supuşi. O întâlnire a experţilor de la Autoritatea Naţională pentru Administraţie şi Reglementare în Construcţii a stabilit, însă, că, deşi tehnologia este dispobibilă din 1997, România nu are infrastructura necesară pentru a implementa acest sistem în regim de urgenţă, fiind necesare investiţii în reţeaua GSM. Sistemele de alertare a populaţiei în caz de dezastre funcţionează de mulţi ani în ţări predispuse la fenomene extreme, unde tehnologia este îmbinată cu disciplina cetăţenească.

 

Japonezii, enervaţi de avertismente

În Japonia există sistemul de alertare a populaţiei J-Alert încă din anul 2007. Sistemul este proiectat să informeze cetăţenii de pericolele iminente, fie că este vorba de cutremure, tsunami-uri, vijelii puternice sau atacuri inamice. Mesajele de avertizare sunt transmise prin satelit pe mai multe canale - avertismentul poate veni prin SMS, prin diferite aplicaţii de telefonie mobilă, dar şi prin radio şi televiziune, unde semnalul este întrerupt automat pentru publicarea avertismentelor. De asemenea, sirenele stradale vor fi pornite odată ce mesajul a fost lansat. Dacă la lansarea de acum 10 ani, mesajul venea la 20 de secunde de la declanşarea alarmei, în prezent, graţie îmbunătăţirii tehnologiei, mesajele ajung la două secunde de când a fost declanşată alarma. Mesajele de vreme severă sunt transmise doar în japoneză, în timp ce ameninţările mai grave vin în cinci limbi: japoneză, engleză, mandarină, coreană şi portugheză. În ultima vreme, mesaje prin care japonezii erau îndemnaţi să se adăpostească au venit şi cu ocazia testelor cu rachetă efectuate de Coreea de Nord, situaţie care a stârnit nemulţumirea opiniei publice, care consideră că guvernul exagerează şi panichează populaţia pentru a justifica programul japonez de înarmare, văzut drept unul controversat.

 

Avertizare unde tehnologia e în urmă

Un sistem de avertizare foarte eficient, în ciuda lipsei tehnologiei înalte este implementat în Bangladesh. După ce în anii 70, cicloanele au ucis sute de mii de oameni în acest stat, un sistem de avertizare prin radio a fost instaurat. Avertizările meteo de vreme extermă sunt transmise de biroul de meteorologie către şase districte printr-o bandă radio HF. Alerta este trimisă către voluntari din teritoriu prin unde radio VHS. Mesajul final este apoi transmis către cetăţenii fără acces la tehnologie prin protavoci, megafoane sau din uşă în uşă, graţie unei reţele de 42.675 de voluntari. Se estimează că vieţile a sute de mii de oameni au fost salvate graţie acestui sistem.

Pentru posesorii de telefoane mobile inteligente există o multitudine de aplicaţii care furnizează date despre starea vremii în timp util. În caz de fenomene meto extreme, o notificare va apărea pe ecranul telefonului

Avertizările de vreme severă pot fi furnizate cu câteva zeci de minute înainte de eveniment

×