x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Încărcarea wireless. Cum afectează bateria telefonului

Încărcarea wireless. Cum afectează bateria telefonului

de Dan Radu    |    05 Oct 2017   •   20:10
Încărcarea wireless. Cum afectează bateria telefonului

După ce Apple a scos pe piaţă modelele iPhone 8 şi iPhone X, care, la fel ca rivalii de la Samsung, folosesc pe modelele de top din gama Galaxy sistemul de încărcare prin inducţie, este de aşteptat ca piaţa încărcătoarelor wireless să crească substanţial. Practic, metoda de încărcare a telefoanelor, în următorii ani, va fi plasarea aparatelor pe un suport care poate sta pe birou sau în maşină. Cât va afecta însă bateria faptul că telefoanele vor fi mereu încărcate la maximum?

A lăsa pur şi simplu telefonul pe pad-ul de încărcare atunci când nu este folosit ar putea deveni metoda cea mai răspândită metodă de încărcare a bateriei până în 2020, estimează experţii. Metoda este wireless, deci nu trebuie înlăturat niciun cablu, dacă utilizatorul vrea să ridice telefonul, care poate fi pus la loc la fel de uşor. Această metodă naşte însă o întrebare - dacă telefonul va sta pe pad-ul de reîncărcare tot timpul în care utilizatorul nu îl foloseşte, caz în care gradul de încărcare al bateriei va fi mereu de aproape 100%, va afecta acest lucru durata de viaţă a bateriei? Venkat Srinivasan, directorul Centrului pentru Ştiinţa Stocării Energiei din SUA, spune că o baterie de telefon sau tabletă nu poate fi "prăjită" prin supra-încărcare, dat fiind că procesul este oprit automat atunci când se ajunge la o limită, însă a ţine bateria încărcată la maximum pentru perioade lungi de timp poate scurta durata de viaţă a acesteia. "Cu cât mai mult este gradul de încărcare, când se ajunge la 90%, 95% sau 100%, cu atât mai mare va fi uzura bateriei", spune acesta.

Cum se uzează bateria

La o baterie tipică litiu-ion, ionii sunt schimbaţi între electrodul pozitiv, făcut din oxid de litiu-cobalt sau oxid de fosfat de fier şi electrodul negativ, făcut din grafit. Pe măsură ce bateria se încarcă, electrodul pozitiv eliberează ioni de litiu care se deplasează către electrodul negativ şi sunt înmagazinaţi sub formă de energie. Când bateria se descarcă, ionii se deplasează înapoi către electrodul pozitiv, generând curent electric. Deplasarea între cei doi electrozi duce la degradarea în timp a electrolitului care uneşte cei doi electrozi. Însă, cu cât încărcarea este mai mare, cu atât energia creşte, implicit daunele cauzate bateriei, spune Venkat Srinivasan. "În general, dacă încarci bateria de la zero la 100%, este cel mai rău lucru pe care îl poţi face bateriei. Cel mai bine pentru baterie este să stea undeva între 45% şi 55%. Însă bine ar fi să nu stea încărcată complet", a adăugat acesta. Cu toate acestea, specialistul spune că problemele cu bateria vor apărea doar dacă utilizatorul păstrează aparatul pentru mult timp. Majoritatea fabricanţilor de telefoane inteligente proiectează baterii care durează între doi şi trei ani. Mulţi utilizatori schimbă telefonul mai des de atât.

Cât este folosit telefonul

Daniel Steingart, profesor de inginerie mecanică şi aerospaţială de la Universitatea Princeton, spune că este prea devreme să ştim dacă încărcarea prin inducţie va afecta bateria telefoanelor mai mult decât încărcarea clasică, prin cablu. "Nu avem cum să ştim fără să analizăm bateriile în detaliu şi sistemul de operare pentru a vedea cum se comportă în condiţiiile de încărcare 100%", spune acesta. Profesorul aminteşte că telefoanele moderne au softuri care optimizează consumul şi, fără de care, încărcarea constantă a bateriei la 100% ar duce la distrugerea acesteia în câteva luni. Steingart spune, însă, că, avantajul de a avea telefonul încărcat este mai mare decât efectele pe termen lung pe care le va resimţi bateria. "Este mai simplu să ai bateria încărcată şi, dacă se strică, să o înlocuieşti. Nu costă mai mult de 20 de dolari, iar pentru preţul acesta primeşti încă câţiva ani de uz al aparatului", spune aceasta.

Încărcarea wireless se face graţie unei tehnologii numite încărcare inductivă, care presupune un transfer de energie între două obiecte prin intermediul unui câmp electromagnetic. Standardul folosit de Samsung şi Apple este numit Qi şi permite transferul de energie între două obiecte la o distanţă de cel mult 4 centimetri

Încărcătoarele wireless de tip Qi sunt montate, în prezent, pe 80 de modele de automobile printre care Audi, Chevrolet, KIA, Hyundai, Nissan sau BMW. Există, de asemenea, 5.000 de locuri publice în lume care oferă gratuit astfel de încărcare, potrivit Consorţiului Wireless Power, care a creat standardul Qi. Încărcătoare wireless au fost montate şi de mari branduri precum McDonald's, Marriott sau Ibis. Acestea au fost amplasate şi la aeroporturi precum Heathrow, sau Philadelphia. De asemenea, au fost introduse în birouri de companii precum Facebook sau Google.

Bateria telefoanelor poate fi afectată dacă aparatul este folosit pe termen lung

×
Subiecte în articol: iphone 8