x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste Gerhald Ernst, reporter Observator, despre țepele online

Gerhald Ernst, reporter Observator, despre țepele online

16 Mar 2018   •   16:55
Gerhald Ernst, reporter Observator,  despre țepele online

Canapeaua matinalilor de la ,,Neatza cu Răzvan și Dani” găzduiește în fiecare vineri dimineață reporteri ai echipei de știri Observator, ce dezvoltă contextele actuale în demersuri utile pentru telespectatori. În dimineața aceasta, Gerhald Ernst, reporter Observator, a venit alături de Liviu Arsene, specialist în amenințări cibernetice, pentru a atrage atenția asupra țepelor online și asupra modalităților de evitare ale acestora.

Telefonul mobil este cel mai la îndemână gadget și cei mai mulți dintre utilizatori îl folosesc inclusiv pentru tranzacții sau cumpărături online. Cu toate acestea, țepele online sunt la ordinea zilei și foarte mulți români ajung să fie păcăliți de firme obscure, ce își construiesc site-uri atrăgătoare. Gerhald Ernst a atras atenția asupra unui caz real, în care o doamnă ce a plasat o comandă pe internet a primit un alt colet, deși adăugase în coșul online și chiar plătise o serie de produse de o valoare mult mai mare. Astfel de țepe sunt foarte întâlnite, mai ales în cazul utilizatorilor care nu sunt interesați de securitate, însă specialiștii evidențiază că o atitudine nepăsătoare va atrage de la sine consecințe nedorite.

Atacurile cibernetice se întâmplă rapid, iar autentificarea biometrică, prin ajutorul amprentei sau a feței, poate oferi detalii vitale despre utilizator: ,,De cele mai multe ori avem telefonul la noi. De la distanță, cineva poate să pornească sistemul de înregistrare, poate să te audă, să te vadă, să îți facă poze. Inclusiv televizorul te poate ,,spiona, afirmă Ernst. Hackerii pot fura nume, adrese de e-mail, numere de telefon mobil, sau mai grav, parole și date importante ale conturilor bancare. Cele mai des întâlnite sunt amenințările care blochează accesul la telefonul mobil până la plata unei sume cerute, sau instalarea aplicațiilor de pe site-urile nesecurizate ce poate genera SMS-uri către numere cu suprataxă.

Situațiile de acest gen pot fi evitate prin anumite soluțiii de securitate. Acestea au capacitatea de a detecta dacă site-urile accesate sunt legitime, dacă aplicațiile instalate sigure și chiar mai mult, dacă termenii și condițiile de bifat dinaintea instalării pot reprezenta un pericol din punctul de vedere al datelor personale.

×
Subiecte în articol: neatza cu razvan si dani