Statul paralel, moștenire de la Carol și Lupeasca

Autor: DAN CONSTANTIN
08 Feb 2018

Statul paralel nu este o ,,lucrătură” de dată recentă. El s-a cristalizat în timp, a fost inițiat de un nucleu de persoane bine înfipte în structurile statului , și-a extins puterea în punctele cheie ale instituțiilor constituționale , folosindu-le în propriul interes.,,Sufrageria lui Oprea”din 2009 este descoperită după opt ani , dar Băsescu s-a folosit din plin de acest stat paralel pe care îl cataloghează după ieșirea din funcție, drept mafiot. De serviciile structurii ilegale a beneficiat, conștient sau nu, și Iohannis, ales de sistem ca succesor blând și ușor manevrabil al năbădăiosului marinar. Iohannis respinge ideea că în România funcționează un stat paralel, negând interesat evidențele, pentru a nu face adversar ditrun aliat.

 Situația actuală are un precedent în istoria agitată a deceniului 1930-1940, încheiat tragic cu ciuntirea României Mari și sîngeroasa rebeliune a legionarilor.O sinteză o descoperim în lucrarea istoricului austriac Oliver Jens Schmitt ,apărută recent în Editura Humanitas-Corneliu Zelea Codreanu,ascensiunea și căderea ,,Căpitanului”.Autorul apreciază anii 1930-1933 ,,perioada confuziei”, în care regele profită de slăbiciunea instituțiilor statului pentru a concentra puterea și a domni peste capul partidelor dezbinate.9 guverne în trei ani arată o gravă instabilitate, pe fond de criză economică.,,Chiar mai îngrijorătoare era înființarea unui guvern paralel de către rege:camarila.Cu ajutorul regelui, Elena Lupesu a format o grupare compusă din bancheri,polițiști, ofițeri, curteni, intelectuali, care controlau părți importante ale economiei și ale vieții politice și culturale.Prin intermediul directorului Poștelor și Telegrafului, Elena Lupescu deținea și un serviciu de informații propriu, prin care supraveghea elitele”,  scrie Schmitt. Aceștia ,,au subminat instituțiile și statul constituțional,au deturnat finanțele statului, bugetul militar,au dezbinat partidele,sprijinindu-i la un moment dat,pe sub mână, pe radicalii de dreapta ”.Finalul? ,,Au lăsat țara fără apărare atunci când Hitler și Stalin au cerut descompunerea României Mari”.

Învățăm ceva din lecțiile istoriei?Da, preluînd modelele care duc spre catastrofă!

Ultima oră
Alte titluri din: Editoriale
Laura Kovesi trage semnalul de alarma: "Se duce dracului giudetul!" Laura Kovesi trage semnalul de alarma: "Se duce dracului giudetul!"
Și dacă Dogioiu minte când dezminte? Și dacă Dogioiu minte când dezminte?
Mai multe titluri din: Editoriale
Antena3.ro ANUNȚ TRIST în ROMÂNIA! Un NUME CELEBRU A MURIT! Mare păcat!
Libertatea.ro Adriana Bahmuțeanu, anunț bombă: 'Voi avea...'
A1.ro Detalii cumplite despre moartea Madalinei Manole! E pentru prima oară când se spune un adevăr dureros! „Nu a...”
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?