x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul nu-şi plăteşte colectorii de accize

Statul nu-şi plăteşte colectorii de accize

de Ionuț Bălan    |    25 Sep 2017   •   09:04
Statul nu-şi plăteşte colectorii de accize

Premierul Mihai Tudose spune că majorarea accizelor “nu va influența negativ viața românilor”. Dar prețul benzinei refuză să-l asculte. De ce?

Pentru ca supraacciza să furnizeze și bani la buget și să nu afecteze consumul e nevoie ca benzinarii să aibă marje mai mari de profit și n-au. Aici e fisura în raționament. Statul ia grosul cu accizele şi lasă foarte puţin firmelor. Companiile de profil sunt atât de înghesuite de taxe, încât n-au cum să aibă spread-uri mari. Pentru a avea ar trebui să li se ofere ceva în schimb. Ce? Să li se plătească serviciile de agenți fiscali.

Spun acest lucru în deplină cunoștință de cauză. Deși peste jumătate din prețul litrului de benzină sau de motorină se va constitui la finalul perioadei de mărire a supraccizei venit la buget, petroliştilor nu le sunt plătite serviciile de colectare de taxe. Chiar dacă ajung să se ocupe de stat mai mult decât de propriii acționari! 

Ceea ce trebuie precizat clar este că dacă scoţi o acciză şi o pui la loc nu-i un joc cu miză nulă, fiindcă, de fiecare dată, preţul e influenţat de anticipaţiile agenţilor fiscali distribuitori de carburanţi, a căror disciplină e limitată la colectarea şi plata către buget a impozitelor, taxelor şi accizelor aferente, dar al căror interes de a face profit funcţionează mereu împotriva măsurii anunţate de Executiv şi nu în favoarea ei, aşa cum se aşteaptă primul-ministru.

De aceea, atunci când se reduc accizele, preţul benzinei şi al motorinei nu scade corespunzător, ci mai puţin, iar când e anunţată creşterea lor, majorarea se produce mai rapid decât intrarea în vigoare a deciziei. Această “filosofie” de business are la bază faptul că se consideră disciplină fiscală plata întocmai şi la timp a debitelor către stat şi scapă de sub acest regim - într-un domeniu atât de reglementat - corelarea în timp a măsurilor anunţate, precum şi lipsa de corelare în cuantum a preţurilor.   

 

×