x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rețetă pentru Europa

Rețetă pentru Europa

de Sabina Iosub    |    20 Mar 2017   •   07:30
Rețetă pentru Europa

E o poză-n Bild care, fără nicio exagerare, mi-a dat fiori. Jean Claude Juncker, înfige, e drept delicat, un cuțit într-un tort albastru pe care scrie 60. Deasupra fotografiei, un titlu liniștitor: Europa nu mai poate să fie tăiată în bucățele. Știu, știu, nu săriți, Bild e tabloid, își vinde ieftin marfa, contează ce spune, nu ce apare în foto. Ba da, imaginea contează, iar una dintre cele mai importante săptămâni pentru România pleacă de la această imagine: Juncker taie Europa! 
De ce spun importantă? Păi, e simplu: la mijlocul săptămânii vor avea loc audieri într-unul dintre cele mai delicate și grave dosare românești, starea închisorilor. Bătălia din culise a început deja și, credeți-mă, e cu sânge pe pereți. Miza, acum, cine vorbește la audieri. S-au întâmplat lucruri importante și grave care merg de la manipulare până la minciună, se mai întâmplă, o să aveți amănuntele zilele viitoare la Antena 3.
Săptămâna e importantă și pentru că, în weekend, la Roma, se adună șefii de stat. Aparent, sărbătoresc 60 de ani de la semnarea actului de naștere a Uniunii, așa cum e ea astăzi. Dincolo de uși, vor discuta cum se taie tortul Europei, cine primește bucățile mari, cine pe alea mici și cine curăță doar tava și, dacă e cuminte, cuțitul. Da, n-au greșit cei de la Bild! Europa e un tort pe care unii-l vor doar pentru ei. Știu, ați auzit ceva parcă și pe la noi, da' n-ați înțeles că era zgomot. România, între o dezbatere în care, în Germania, se implică și tabloidele și un scandal pentru nimic, alege a doua variantă. Ziceți că nu ne pasă de tortul Europei că avem noi destule poale-n brâu! Noi avem poalele-n cap, fie vorba-ntre noi, da', dacă nu mai vrem tort, atunci să ne luăm adio cam de la orice investiție în infrastructură mai mare de o stradă.
Problema e că, în timp ce greii negociază rețetarul, noi ne scalpăm cine intră în bucătărie, în loc să ne aducem aminte că aveam o rețetă bună! Nu e fancy, da-ți faci treaba cu ea: reţeta pentru Diplomat!

×