Cine ne "gazează" buzunarele

Autor: IONUț BăLAN
16 Mai 2018

Teoretic, prețul gazelor, inclusiv pentru consumatorii casnici, s-a "liberalizat" în România și n-ar trebui să fie influențate decât de cerere și ofertă. A durat ceva și nu am făcut-o decât ca urmare a presiunilor FMI și Comisiei Europene. Una dintre mize a fost de a scăpa odată de coșmarul incertitudinilor generate de așa-zisele "prețuri administrate", adică cele stabilite de instituții de stat. Și care reușesc să destabilizeze economia mult mai mult decât așa-zisa volatilitate a pieței libere.

Numai că, de fapt, prețurile la gaze pentru consumatorii casnici s-au liberalizat doar în relația dintre producătorii interni și furnizori. Mai precis, Guvernul nu le mai impune producătorilor un anumit preț engros de vânzare. Prețul final perceput populației e însă ținut în continuare sub control.

Aspect scos în evidență și de BNR în ultimul raport asupra inflației: "Chiar dacă procesul de liberalizare a fost finalizat, atât în cazul energiei electrice, cât și în cel al gazelor naturale, stabilirea prețurilor pentru consumatorii casnici continuă să aibă un caracter administrat, ANRE păstrând prerogativele de avizare".

Această menținere a prețurilor la gaze în chingi administrative este menită, ni se spune, să protejeze populația. Atât de bine a fost protejată încât, potrivit datelor INS, gazele s-au scumpit cu 10% de la începutul anului, și asta fără să fi avut o iarnă extrem de geroasă. Doar în aprilie scumpirea a fost de 4%, după ce unuia dintre cei doi furnizori majori pentru gospodării i s-a aprobat majorarea prețului.

Aceste scumpiri nu se "pupă" însă deloc cu evoluția de pe piețele internaționale, care relevă că după o scumpire firească în iarnă, prețurile s-au temperat. De unde rezultă că "lăcomia" pieței este mai avantajoasă pentru consumatori decât paternalismul instituțiilor de stat.

 

Ultima oră
Alte titluri din: Editoriale
Laura Kovesi a sfidat, ieri, lecția lui Titulescu Laura Kovesi a sfidat, ieri, lecția lui Titulescu
Cum se răzbună istoria pe Kovesi Cum se răzbună istoria pe Kovesi
Mai multe titluri din: Editoriale
Antena3.ro S-a întâlnit cu un călugăr de la Mănăstirea din Peștera Ialomiței. Bătrânul era speriat, vorbea grăbit și gesticula. S-a apropiat de femeie și i-a spus ceva cumplit…
Libertatea.ro Și-au dus fetița la spital, după ce au văzut asta pe mâna ei. Medicii au rămas fără cuvinte
A1.ro Ministerul Educației a confirmat: se închid școli! Care sunt unitățile de învățământ vizate!
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?