x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine ne "gazează" buzunarele

Cine ne "gazează" buzunarele

de Ionuț Bălan    |    16 Mai 2018   •   07:12
Cine ne "gazează" buzunarele

Teoretic, prețul gazelor, inclusiv pentru consumatorii casnici, s-a "liberalizat" în România și n-ar trebui să fie influențate decât de cerere și ofertă. A durat ceva și nu am făcut-o decât ca urmare a presiunilor FMI și Comisiei Europene. Una dintre mize a fost de a scăpa odată de coșmarul incertitudinilor generate de așa-zisele "prețuri administrate", adică cele stabilite de instituții de stat. Și care reușesc să destabilizeze economia mult mai mult decât așa-zisa volatilitate a pieței libere.

Numai că, de fapt, prețurile la gaze pentru consumatorii casnici s-au liberalizat doar în relația dintre producătorii interni și furnizori. Mai precis, Guvernul nu le mai impune producătorilor un anumit preț engros de vânzare. Prețul final perceput populației e însă ținut în continuare sub control.

Aspect scos în evidență și de BNR în ultimul raport asupra inflației: "Chiar dacă procesul de liberalizare a fost finalizat, atât în cazul energiei electrice, cât și în cel al gazelor naturale, stabilirea prețurilor pentru consumatorii casnici continuă să aibă un caracter administrat, ANRE păstrând prerogativele de avizare".

Această menținere a prețurilor la gaze în chingi administrative este menită, ni se spune, să protejeze populația. Atât de bine a fost protejată încât, potrivit datelor INS, gazele s-au scumpit cu 10% de la începutul anului, și asta fără să fi avut o iarnă extrem de geroasă. Doar în aprilie scumpirea a fost de 4%, după ce unuia dintre cei doi furnizori majori pentru gospodării i s-a aprobat majorarea prețului.

Aceste scumpiri nu se "pupă" însă deloc cu evoluția de pe piețele internaționale, care relevă că după o scumpire firească în iarnă, prețurile s-au temperat. De unde rezultă că "lăcomia" pieței este mai avantajoasă pentru consumatori decât paternalismul instituțiilor de stat.

 

×
Subiecte în articol: pretul gazelor