Ce efecte poate avea acţiunea Judicial Watch

Autor: DAN CONSTANTIN
12 Apr 2018

Rețeaua Soros din Estul Europei a intrat și sub presiunea unor acțiuni în justiția din Statele Unite. Judicial Watch, o organizație care militează pentru transparență și aplicarea strictă a legalității, a depus plângeri în instanță împotriva Departamentului de Stat și a USAID, care nu au oferit informații legate de finanțarea din banii contribuabililor americani a activității politice a rețelei Soros în România, Albania și Macedonia. În plângerea depusă la Curtea districtului Columbia, care are în jurisdicție instituțiile guvernamentale din Washington, este inclus nominal ambasadorul SUA la București, ale cărui convorbiri și documente legate de Fundația pentru o Societate Deschisă –România au fost ținute la secret. Legea americană pentru accesul la informații - FOIA - este mai severă la sancțiuni decât cea românească. În plus, o soluție favorabilă JW ar impune automat punerea la dispoziție a informațiilor pe care Departamentul de Stat le protejează. Suspiciunile legate de implicarea directă a ambasadorului Hans Klemm în presiuni asupra autorităților de la București, în tandem cu acțiuni similare ale fundațiilor din rețeaua Soros, ar deveni certitudini bazate pe documente.

Demersul JW este unul logic: dacă vrei să intri în miezul afacerii, ia urma banilor. Așa am putea ști exact „prețul” la care sunt cumpărați lideri ai societății civile „deschise”. Lista este lungă. De la experții anticorupție care au crescut sub umbrela Monicăi Macovei, până la rețeaua de funcționari plasați în puncte nodale la Bruxelles și propagandiștii agreați ai sistemului, se întinde o caracatiță care a prins în brațele ei societatea românească până aproape de sufocare. Liderii acestei rețele sunt cunoscuți, mai puțin vizibile sunt sumele puse în joc, dar și impulsurile primite prin canalele diplomatice. Ne vom dumiri de ce în Departamentul de Stat s-au luat decizii contradictorii în privința României, deși la Casa Albă s-a produs o schimbare radicală. Umbra doamnei Nuland domnește încă în biroul EURASIA, care impune poziția acidă față de Guvernul PSD-ALDE. Desecretizarea corespondenței lui Hans Klemm pe subiectul rețelei Soros ar putea să conducă la demisii și retrageri în lanț în Ambasada de la București, dar și la căderea proptelelor puse să susțină soclul rău înclinat al Reginei Nefertiti. Ramona Cotca, avocata de origină română care semnează plângerea JW, a devenit brusc un nume rostit cu spaimă în unitățile Soros. Mecanismul justiției americane poate transforma decizia de la Washington într-un „Efect  Cotca” la București.

Ultima oră
Alte titluri din: Editoriale
Când regizorul şi scenaristul se iau la ceartă Când regizorul şi scenaristul se iau la ceartă
Vocaţia primului loc, plăcerea ultimului loc Vocaţia primului loc, plăcerea ultimului loc
Mai multe titluri din: Editoriale
Antena3.ro „Sunt Ana Maria și în aprilie anul trecut, soțul meu a avut o aventură. Asta a trecut iar eu am decis să-l iert. Doar că într-o seară l-am prins...”
Libertatea.ro Bătaie generală la o nuntă mirele a jurat că va divorța. Totul a plecat de la soacră
A1.ro Mașinile vechi ar putea să fie interzise în București! De când ar putea să intre în vigoare această lege
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?