x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte INEDIT. Dobrița, satul care a fost 18 zile capitala României, onorează memoria Regelui Mihai. Mărturii de la „vecinii Regelui”

INEDIT. Dobrița, satul care a fost 18 zile capitala României, onorează memoria Regelui Mihai. Mărturii de la „vecinii Regelui”

12 Apr 2018   •   17:50
INEDIT. Dobrița, satul care a fost 18 zile capitala României, onorează memoria Regelui Mihai. Mărturii de la „vecinii Regelui”

Dacă întrebi orice român care este capitala țării, ți se va indica, fără ezitare, Bucureștiul. Dar știți că, uneori, contextul istoric a făcut ca până și sate ascunse de lume sau târguri prăfuite să ajungă să capete acest statu? În primul război mondial, a fost târgul Mihăilești din Botoșani. În cel de-al doilea mare război, satul Dobrița, din Gorj. Aici Regele Mihai I a locuit timp de 18 zile, după arestarea lui Antonescu și întoarcerea armelor - practic, după ce gestul său istoric din 23 august 1944 a schimbat întreaga configurație a conflagrației mondiale.

Miercuri, 6 decembrie, primarul comunei Runcu, din Gorj, Adi Câmpeanu, a anunțat că una dintre străzile satului aparținător Dobrița va purta numele Regelui Mihai I. Acest lucru se întâmplă pentru că, stabilindu-și centrul de comandă în satul de lângă Cheile Sohodolului, imediat după arestarea mareșalului Ion Antonescu, Regele ridica Dobrița la statutul de capitală a țării. Fie și numai pentru cele două săptămâni și jumătate cât a locuit aici și și-a exercitat din acest loc prerogativele de șef al statului...

Despre acest moment din istoria satului Dobrița vom relata în continuare.

Regele Mihai I și suita sa au ajuns la Dobrița imediat după 23 august, după arestarea lui Antonescu. Era întâi de toate o măsură de protecție a suveranului, pentru că se așteptau represalii asupra Bucureștiului, din partea nemților, după întoarcerea armelor. Ceea ce dealtfel s-a și întâmplat, pentru că Palatul Regal și mai ales aripa în care se aflau apartamentele regale a fost ținta bombardierelor inamice. 

Ei au fost „vecini cu Regele”

După ce postul național de radio a transmis comunicatul către țară al Regelui Mihai, la 23 august 1944, acesta s-a îmbarcat în mașina pe care o conducea el însuși și, împreună cu membri importanți ai consiliului, s-a refugiat în satul de sub munte, de unde a continuat să ia decizii importante pentru acel moment pe care îl traversa țara. „Mihai, regele, el era la volan. Nu văzusem maşini atuncea niciodată în viaţă. Pentru mine personal a însemnat că totul e posibil în viață. Cine putea să spună că noi suntem capitala României” - declara octogenarul Nicolae Săvulescu, originar din Dobrița.................................

Citește mai departe istoria celor 18 zile petrecute de Regele Mihai în satul Dobrița

×