Donald Trump vrea investitii in infrastructura de 1.500 miliarde de dolari

12 Feb 2018

Administraţia Trump urmează să contureze luni principalele direcţii ale planului său de investiţii de 1.500 de miliarde de dolari în favoarea infrastructurilor, printre care numeroase în stare deplorabilă au nevoie urgentă de a fi renovate.

 

Bugetul preşedintelui Donald Trump include 200 de miliarde de dolari pentru drumuri, autostrăzi, poduri şi altor elemente de infrastructura importante pentru economia Statelor Unite. "Va trebui să degajăm cele 200 de miliarde de dolari economisind în alte domenii ale bugetului federal", a explicat un responsabil de la Casa Alba. Statele şi investitorii privaţi vor fi solicitaţi sa acopere restul de 1.300 de miliarde de dolari.

Administraţia Trump intenţionează să utilizeze cele 200 de miliarde de dolari ca pârghie prin acordarea de garanţii de împrumut, împrumuturi directe şi alte stimulente în cadrul unor programe ca TIFIA pentru infrastructurile de transport (Transportation Infrastructure Finance and Innovation). "Zece miliarde de dolari în TIFIA ar putea strânge până la 400 de miliarde de dolari din cauza modului în care funcţionează TIFIA", a dat asigurări un responsabil.

La sfârşitul lui ianuarie, în discursul său privind Starea Naţiunii, Donald Trump a cerut Congresului să sprijine un plan de investiţii de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura din Statele Unite, fără să ofere detalii asupra modalităţii de a concretiza această dorinţă.

Construite în majoritate între anii 1950 şi 1970, autostrăzile, drumurile, podurile, căile ferate, aeroporturile şi alte infrastructuri se află în stare foarte proastă, "în ruină" după spusele preşedintelui american, pentru că nu au fost întreţinute şi modernizate de-a lungul timpului.

Casa Albă urmează să anunţe luni simplificarea procedurilor pentru autorizaţiile de construcţie pentru a le reduce la doi ani, în timp ce în prezent obţinerea lor poate dura până la zece ani. "Investim putin in infrastructurile noastre şi avem proceduri care iau atâta timp, încât chiar şi atunci când avem fondurile necesare, poate dura un deceniu pentru a construi o infrastructură esenţială", a adăugat acelasi responsabil.

Administraţia Trump subliniază că întreaga infrastructură are nevoie de o autorizaţie din partea guvernului federal, deşi acesta din urmă joacă un rol minor în finanţarea sa. Aproximativ 14% din costul infrastructurii se află în sarcina guvernului federal, restul de 86% fiind repartizat între state şi guvernele locale, pe de o parte, şi sectorul privat, pe de altă parte, au detaliat responsabilii de la Casa Albă.

Congresul SUA va trebui să ia în discuţie propunerea preşedintelui. În această perspectivă, Donald Trump se va întâlni miercuri cu parlamentarii celor două partide. Şeful statului va fi întrebat pe larg despre ce poate finanţa efectiv administraţia şi în ce mod. Chestiunea noilor infrastructuri răspunzând problemelor schimbărilor climatice va fi, de asemenea, discutată. AGERPRES

Ultima oră
Alte titluri din: Investitii
Transgaz a depus oferta angajanta pentru grupul elen DESFA Transgaz a depus oferta angajanta pentru grupul elen DESFA
Stănescu despre drumul expres Craiova-Piteşti: Lucrările pot începe la sfârşitul acestui an Stănescu despre drumul expres Craiova-Piteşti: Lucrările pot începe la sfârşitul acestui an
Mai multe titluri din: Investitii
Antena3.ro S-au cunoscut intr-un bordel, s-au casatorit si erau fericiti pana cand totul s-a aflat! Un instalator a intrat in casa lor si a descoperit nenorocirea - Ce ii facuse sotul femeii e de domeniul SF
Libertatea.ro Vestea l-a prăbușit pe Adi Cristea. După 10 ani, Denisa Nechifor și-a făcut curaj și spune tuturor
A1.ro Plătești acum 7.000 de lei sau soţia ta moare! Caz șocant într-un spital din România, dezvăluit chiar de un medic
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?