x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Teapa nigeriana" socheaza Brazilia

"Teapa nigeriana" socheaza Brazilia

23 Iul 2004   •   00:00

Cel mai mare caz de frauda din Nigeria - cu o paguba de aproape 250 milioane dolari - a fost declarat inchis, dupa ce instanta suprema nigeriana si-a declinat competenta, sustinand ca nu detine jurisdictie in acest caz, transmite BBC News on-line.

COMISION. Trei nigerieni au fost acuzati de furtul a peste 242 milioane de dolari dintr-o banca din Brazilia. Ei ar fi convins un functionar superior al Bancii Noroete din Sao Paolo sa le trimita suma - solicitata pentru construirea unui nou aeroport - in schimbul unui comision de 10%. Inalta Curte din Abuja a decis, in baza faptului ca delictul nu s-a petrecut in capitala Nigeriei, ca nu detine jurisdictie pentru a judeca acest caz. Astfel, cei trei nigerieni au fost eliberati, dar arestati din nou imediat dupa ce au parasit cladirea instantei. In cu rand, procesul va fi transferat la curtea din Lagos.

DIVULGARE. O caracteristica a acestui caz este - potrivit oficialului nigerian - "reteaua intr-adevar globala a indivizilor implicati in frauda". Fraudele comise prin oferirea unor comisioane in avans sunt cunoscute si sub numele de "infractiuni 419" - dupa sectiunea codului penal nigerian care interzice frauda.

Maestrii acestor actiuni ilicite sunt, de obicei, persoane care joaca rolul unor oficiali corupti sau al unor fii si fiice de dictatori morti - oferind diferitor indivizi prin e-mail sau fax cote parte din averi ascunse in schimbul unor simple servicii de asistenta administrativa. Dupa aceea victimele sunt convinse sa-si divulge detaliile propriilor conturi bancare sau sa plateasca "taxe de serviciu" enorme.

ANCHETE. Descoperirea delictului a condus la derularea unor ample anchete in Elvetia, Marea Britanie, Statele Unite si Brazilia. Nigeria este cunoscuta la nivel modial pentru asemenea cazuri, in care oamenii sunt ademeniti cu sume enorme in schimbul unor servicii dubioase.

×
Subiecte în articol: economic