Sidex, pregătit pentru o nouă vânzare

Autor: ADRIAN STOICA
16 Apr 2018

Compania ArcelorMittal a confirmat că ar putea vinde combinatul siderurgic din Galaţi, pentru a compensa preluarea Ilva, cea mai mare oţelărie din Europa. Combinatul gălăţean a fost inclus în pachetul de separare a unor active solicitat de Comisia Europeană. Sidex Galați a fost privatizat în 2001 în cadrul unei tranzacții de 70 de milioane de dolari şi investiţii de 350 milioane de dolari în următorii 10 ani.

ArcelorMittal a anunțat că în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziția unității Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor referitoare la afectarea concurenţei pe piaţa europeană prin această achiziţie. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino (Italia), ArcelorMittal Galați (România), ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Republica Cehă), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg), liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège ( Belgia), se arată într-un comunicat al ArcelorMittal.

 

"Orice vânzare va fi condiționată de finalizarea achiziției Ilva de către ArcelorMittal. Se așteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018", se mai arată în comunicat. Autorităţile europene trebuie să stabilească dacă tranzacţia nu încalcă prevederile comunitare până pe 23 mai. Dacă înainte de privatizare pe platforma combinatului lucrau 27.000 de oameni, astăzi aici mai lucrează circa 7.000, din care 5.500 sunt ai combinatului, iar restul ai firmelor contractoare.

 

4% din PIB-ul României asigura combinatul Sidex Galaţi înainte de privatizare

În ultimii ani, Combinatul ArcelorMittal Galaţi a înregistrat o producţie medie de circa două milioane de tone de oţel pe an, după ce în 1989 atinsese vârful său de producţie, opt milioane de tone de oţel. Din cele şase furnale existente atunci, astăzi mai este în picioare doar unul.

 

ArcellorMital scoate la vânzare fostul Sidex şi este gata să plătescă 1,8 miliarde de euro  pentru preluarea Ilva, cea mai mare  oţelărie europeană

Ultima oră
Alte titluri din: Economia
Rompetrol Rafinare a prelungit pentru încă trei ani o facilitate de credit de 360 milioane de dolari Rompetrol Rafinare a prelungit pentru încă trei ani o facilitate de credit de 360 milioane de dolari
Şantierul Naval Constanţa, partener strategic cu concernul Naval Group pentru construirea corvetelor multirol româneşti Şantierul Naval Constanţa, partener strategic cu concernul Naval Group pentru construirea corvetelor multirol româneşti
Mai multe titluri din: Economia
Antena3.ro „Sunt Ana Maria și în aprilie anul trecut, soțul meu a avut o aventură. Asta a trecut iar eu am decis să-l iert. Doar că într-o seară l-am prins...”
Libertatea.ro Bătaie generală la o nuntă mirele a jurat că va divorța. Totul a plecat de la soacră
A1.ro Mașinile vechi ar putea să fie interzise în București! De când ar putea să intre în vigoare această lege
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?