x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii au trimis în ţară 2,45 miliarde euro

Românii au trimis în ţară 2,45 miliarde euro

de Cristian Anton    |    14 Noi 2017   •   18:30
Românii au trimis în ţară 2,45 miliarde euro

Transferurile personale de bani de la persoanele care lucrează în stăinătate înspre România au atins anul trecut 2,45 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel de după 2010 și al patrulea cel mai ridicat din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Românii din diaspora au trimis cu 12,5% mai mulți bani în țară decât în 2015, când valoarea transferurilor a fost de 2,17 miliarde de euro.

Sumele trimise anul trecut sunt egale cu cele din 2010, dar sub nivelurile de dinainte de criză. Recordul a fost atins în 2008, când românii au trimis în țară 5,15 miliarde de euro. În 2016, cele mai mari intrări de transferuri personale au fost în Portugalia (3,3 miliarde de euro), Polonia (3 miliarde de euro), Marea Britanie (2,5 miliarde de euro) și România, potrivit profit.ro. Cele mai mari surplusuri la nivelul transferurilor- intrări minus ieșiri- sunt înregistrate în Polonia, Portugalia (+2,8 miliarde de euro) și România (+2,2 miliarde de euro). Cele mai mari deficite sunt cele din Franța (-9,4 miliarde de euro), Mare Britanie (-4,6 miliarde de euro), Germania (-4,2 miliarde de euro) și Italia (-4 miliarde de euro), acestea fiind și o parte dintre țările predilecte pentru migrația din România.

Câţi suntem afară

Spania, o altă țară cu o diasporă românească numeroasă, prezintă date doar pentru ieșirile de bani (6,8 miliarde de euro). Circa cinci milioane de români lucrează temporar sau permanent în străinătate, potrivit estimărilor pe baza datelor de la consulatele României. Dintre aceștia, în jur de patru milioane s-au stabilit în afara țării, cei mai mulți în interiorul Uniunii Europene.

Românii care muncesc în străinătate reprezintă una din cele mai importante “industrii”

×
Subiecte în articol: Transferurile de bani