x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul tungstenului, cea mai rapidă creștere de pe piața materiilor prime

Prețul tungstenului, cea mai rapidă creștere de pe piața materiilor prime

11 Sep 2017   •   14:46
Prețul tungstenului, cea mai rapidă creștere de pe piața materiilor prime

Preţul unuia dintre cele mai importante metale pentru economia occidentală creşte mai rapid decât orice altă materie primă. 

Conform Bloomberg, cotaţia tungstenului, cunoscut şi sub denumire de wolfram, a crescut cu peste 50% în ultimele două luni ca urmare a îngrijorărilor cu privire la reducerea producţiei în China, de unde provine 80% din acest metal. Autorităţile de la Beijing au început să închidă minele poluante şi să impună respectarea cotelor de producţie. 

"Chinezii au început să controleze producţia de tungsten şi s-au folosit de politica de mediu pentru a elimina producţia care depăşeşte cota", a declarat Mark Seddon, senior manager la Argus Consulting (Metals). 

Potrivit acestuia, China limitează oferta de tungsten la 91.300 de tone pe an însă, în mod obişnuit îşi depăşeşte propria cotă cu până la 50%, unul dintre motive fiind şi faptul că tungstenul este un produs secundar al minelor care produc alte metale rare precum molibdenul. 

Se pare că, cel puţin pentru moment, atitudinea îngăduitoare a Beijingului faţă de depăşirea cotelor a dispărut. În data de 6 iunie, Ministerul chinez al Industriei emis un ordin potrivit căruia producătorii ar trebui să respecte cotele de producţie, iar cei care nu au cote de producţie, sau cei care le-au depăşit, ar trebui să oprească producţia. În plus, firmele care au încălcat normele de mediu nu ar trebui să mai primească cote de producţie. 

"Guvernul vrea să deţină controlul. Dacă acest lucru se va prelungi şi anul viitor este dificil de prognozat", a subliniat Seddon. 

Potrivit Metal Bulletin Ltd., preţul tungstenului în Europa a crescut cu 52% de la începutul lunii iulie şi până în prezent, cel mai mare avans înregistrat de unul dintre cele 22 de metale incluse în Bloomberg Commodities Index. 

Tungstenul este metalul cu cel mai ridicat punct de topire, 3.400 de grade Celsius. Cel mai mare consumator este industria auto, aproximativ 25% din producţia de tungsten fiind utilizată la fabricarea de maşini şi scule de tăiere. De asemenea, tungstenul este utilizat în producţia de corpuri de iluminat, industria siderurgică şi minieră, dar şi la producţia de rachete balistice. 

Uniunea Europeană consideră tungstenul drept o materie primă "vitală", iar British Geological Survey l-a plasat în fruntea materialelor necesare pentru supravieţuirea economiei britanice. În 2012, tungstenul a ajuns un subiect de prima pagină după ce preşedintele SUA de atunci Barack Obama a făcut o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva deciziei autorităţilor chineze de a limita oferta.AGERPRES

×