x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Minerii sunt revoltați de amânarea Legii energiei

Minerii sunt revoltați de amânarea Legii energiei

de Diana Scarlat    |    25 Iul 2016   •   12:05
Minerii sunt revoltați de amânarea Legii energiei
Sursa foto: Christian Silva/INTACT IMAGES

Sindicatele din sectorul energetic acuză Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Consiliul Concurenței că au blocat schimbarea Legii energiei pentru a le facilita în continuare câștigurile ilicite „băieților deștepți”.

Legislația ar fi trebuit să se schimbe, în urma negocierilor care au avut loc între Guvern și sindicate, după marșul de protest al minerilor din Valea Jiului, din luna aprilie.

Modificările legislative au fost votate de Parlament într-un fel, dar este foarte posibil să fie promulgate conform altor interese, spun sindicaliștii. Modificări, care vizau mai multe articole,  urmăreau să asigure transparentizarea pieţei de energie.

Astfel, se elimina discriminarea și lipsa concurenței în domeniul energiei, se elimina exportul exclusiv al energiei ieftine, astfel încât o parte din această energie să fie destinată pieței interne. De asemenea, modul în care se formează preţul energiei verzi ar fi devenit transparent.

„ANRE și Consiliul Concurenței l-au manipulat pe președintele României. După ce Parlamentul a fost de acord cu modificările legislative, după negocieri și dezbatere publică, s-a votat în unanimitate în Camera Deputaților și cu un singur vot împotrivă în Senat. Apoi, Consiliul Concurenței a intervenit, iar președintele a întors legea în Parlament. Cu cât se întârzie mai mult adoptarea acestor schimbări legislative, cu atât profitul băieților deștepți va continua. În toamnă poate fi manipulat votul sau poate fi amânată legea, pentru că sunt alegeri”, a declarat, pentru Jurnalul Național, Dumitru Pîrvulescu, membru al Biroului Executiv al Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Pentru consumatorii casnici este încă un mister cum se formează preţul la energia electrică.  

×