x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul se vrea independent

Fiscul se vrea independent

de Daniela Ivan    |    03 Sep 2015   •   16:14
Fiscul se vrea independent
Sursa foto: Adrian Manolache

Şeful ANAF, Gelu Diaconu, spune că instituţia pe care o conduce nu se poate reforma atâta timp cât este „ruda săracă” a Ministerului Finanţelor. El propune ca Fiscul să fie independent, după modelul din Statele Unite ale Americii.

Agenţia Naţională de Ad mi nis trare Fiscală se plânge că le gătura de subordonare pe care o are cu Ministerul Finanţelor duce la multă birocraţie şi întârzie luarea unor decizii.

„ANAF nu poate finaliza această reformă din poziţia de rudă săracă a MFP, aflată la discreţia decizională a funcţionarilor din minister. (...) ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoinţa şi interesele unor instituţii precum Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, atunci când vine vorba de avi ză rile necesare în cadrul proce sului de restructurare, sau îşi iroseşte resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activităţile de control”, a declarat Gelu Dia conu.

Acesta a mai spus că pro pu ne constituirea unui corp de specialişti care să preia de la preşedintele instituţiei rolul de coordonare a politicilor şi strategiei ANAF.

Ministerul de Finanţe nu se opune

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a declarat că reorganizarea ANAF, ca instituţie de sine stătătoare, este normală şi este bine să aibă mai multă independenţă. „Am discutat cu pri mministrul despre această idee. Este o continuare a reformei la nivel ANAF şi este o abordare precum şi în alte state”.
 

×
Subiecte în articol: fisc anaf