x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Experimentele fiscale au lovit în moneda naţională

Experimentele fiscale au lovit în moneda naţională

de Daniela Ivan    |    10 Noi 2017   •   12:35
Experimentele fiscale au lovit în moneda naţională

Românii care au credite în euro sau care stau în chirie au de ce să fie îngrijoraţi. Leul a continuat să se deprecieze faţă de moneda unică europeană, ieri cursul de schimb fiind cotat de BNR la 4,6198 lei pentru un euro. La casele de schimb ale băncilor un euro nu se putea cumpără însă cu mai puţin de 4,68 lei. Şi veştile nu sunt deloc liniştitoare. Banca Naţională a României observă o tendinţă de depreciere de durată a monedei naţionale, iar aceasta este asociată cu deteriorarea balanţei comerciale, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul instituţiei.

Leul s-a depreciat, din nou, ieri, față de euro. Moneda europeană a fost cotată de BNR la 4,6279 lei, după ce miercuri leul se depreciase până la un curs oficial de 4,6198, un maxim istoric al ultimilor cinci ani.

Importurile presează pe curs

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat de ce se depreciază leul. Deficitul comercial, adică diferenţa dintre importuri şi exporturi a urcat la peste 8,8 miliarde de euro, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică. “ Permanent există un deficit de valută pe piaţă şi aceasta este problema care trebuie rezolvată", a mai spus Isărescu. El a mai precizat că în România cursul este stabilit de piaţă şi atăta timp cât va fi cerere mare de euro, leul va scădea. BNR nu poate interveni să schimbe lucrurile, guvernul trebuie să stimuleze exporturile.

Dezechilibre majore

Şi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că moneda naţională nu se poate aprecia atâta timp cât fundamentele economice, precum deficitul balanţei comerciale, cel de cont curent şi deficitul bugetar, nu se îmbunătăţesc.  "Eu cred că ar fi hazardat să pronunţăm orice cifră atâta timp cât nu ştim în ce direcţie o iau politicile fiscale. Atâta timp cât fundamentele macro nu se îmbunătăţesc şi, în plus, şi percepţia se deteriorează, în astfel de condiţii cursul nu se poate aprecia”, a mai spus Dumitru.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că cererea de euro este mare în piaţa valutară ca urmare a diferenţei foarte mari, de peste 8,8 miliarde de euro, dintre importuri şi exporturi

Val de  scumpiri

Inflaţia ar putea ajunge la 3,9% la începutul anului viitor, urmând să scadă la 3,2% în decembrie 2018, potrivit BNR. Banca centrală a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a menţinut la 3,2% prognoza pentru anul viitor, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.

“Mesajul nostru nu este unul de amplificare a inflaţiei, deci lucrurile pot să fie ţinute sub control dar trebuie schimbată pedala pe care apăsăm în perioada următoare. Recunoaştem că nu este uşor. Şi noi oricum am început să apăsăm pe pedala cealaltă. Dar nu este suficient. Politica monetară nu poate să contrabalanseze orice fel de prociclicitate şi mai ales nu se poate ajunge la un mix optim. Aici este chestiunea", a afirmat Isărescu.

×
Subiecte în articol: euro