x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Descurajarea „importului” de muncitori non-UE, prin salarii prea mari

Descurajarea „importului” de muncitori non-UE, prin salarii prea mari

de Diana Scarlat    |    22 Sep 2017   •   09:27
Descurajarea „importului” de muncitori non-UE, prin salarii prea mari
Sursa foto: Minerva Studio/Getty Images/iStockphoto

Străinii care lucrează în industria ospitalității și ar fi relativ ușor de integrat în hotelurile, barurile și restaurantele din România nu pot fi angajați în țara noastră decât pe funcții de conducere. Nu pentru că este impusă această regulă, ci pentru că legislația stabilește un salariu minim de peste 3.000 de lei pe lună din partea angajatorului, indiferent de funcție.

 

Se vorbește de mai mult de zece ani despre criza de personal din turism, dar legislația nu se schimbă, pentru a se rezolva problemele. „Există o reglementare ce trebuie respectată, și anume salariul minim pentru angajații non-UE, de 3.131 lei. Și procesul de recrutare a unor astfel de persoane durează foarte mult, circa patru luni și jumătate. Dorim ușurarea angajărilor din spațiul non-UE. Dacă vreau să angajez cameriste, trebuie să dau salarii mai mari decât pentru superviseri”, explică Adela Predescu, manager de resurse umane Radisson Blu București. Cei care ar putea beneficia de o astfel de schimbare legislativă sunt din Republica Moldova, Ucraina, Rusia, dar și filipinezi, magrebieni sau chinezi.

Străinii nu se potrivesc în toate domeniile

În plus, România are un număr limitat de angajați străini pe care îi poate accepta anual, pentru a proteja forța de muncă din țara noastră, deși această forță de muncă a devenit foarte greu de găsit, în anumite domenii. „Nici legea zilierilor nu poate fi folosită de hotelieri, pentru că nu știe nimeni cum se aplică. Au fost puncte de vedere diferite și nu ne ajută, pentru că, în cazul unui control, putem fi amendați”, mai explică managerul. Personalul adus din alte țări nu ajută foarte mult alte domenii de activitate. În fabrici, unde se lucrează cu muncitori care nu cunosc limbi străine și sunt mai greu adaptabili, nu sunt căutați străinii care să-i înlocuiască pe români. „Consider un avantaj faptul că angajații din România vorbesc aceeași limbă și pot fi conduși în cadrul unei echipe. Avem experiența unei fabrici din Cehia care a adus oameni din Mongolia, iar aceștia au fost foarte greu de integrat. Au avut nevoie de translatori, de cursuri de cultură. În plus, compania le-a oferit cazare pentru primele șase luni. Costurile suplimentare sunt foarte mari și este mai convenabil să creștem salariile pentru angajații români”, a explicat Carmen Brădulescu, manager de resurse umane al companiei Adient Automotive, în cadrul evenimentului Operational HR 2017, organizat de BusinessMark, la București, în aceste zile.

 

O cameristă ar trebui să fie plătită cu peste 3.000 de lei pe lună, dacă un hotelier ar încerca să angajeze forță de muncă dintr-o țară care nu este membră a Uniunii Europene. La fel și un barman, un ospătar sau un șofer. Acestea sunt condiții impuse prin lege, pentru angajarea de personal din țări non-UE.

 

 

Piața forței de muncă este în criză de personal, în foarte multe domenii. Chiar dacă rata șomajului rămâne ridicată în România, patronii nu mai găsesc oameni dispuși să muncească. Strategiile de recrutare sunt foarte căutate.

 

×