x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza creditelor în franci elveţieni, o nouă amânare

Criza creditelor în franci elveţieni, o nouă amânare

19 Ian 2017   •   19:30
Criza creditelor în franci elveţieni, o nouă amânare
Sursa foto: Victor Stroe

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, ieri, pentru 7 februarie, pronunţarea în cazul sesizării Guvernului privind proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni. Preşedintele CCR a motivat această decizie spunând că este nevoie de mai mult timp pentru examinarea problemei, mai ales că se pune şi problema retroactivităţii conversiei creditelor.

"Am amânat pentru examinarea mai adâncă a problematicii şi pentru a da o decizie care să fie şi în consonanţă, nu în sensul soluţiei finale admitere sau respingere, cu analiza pe care am făcut-o acolo cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, dacă se aplică şi aici sau nu", a afirmat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, după şedinţa Curţii. Reamintim că Guvernul Cioloş a contestat anul trecut la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării. Guvernul a precizat la acea vreme că a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.(Adrian Stoica)

În perioada 16 ianuarie 2015-23 septembrie 2016, fusese înregistrat un număr de 57.792 de solicitări privind fie conversia creditelor, fie restructurarea acestora, iar până la începutul lunii octombrie au fost soluționate 33.826 de credite prin negociere între clienţi şi bănci.

Criza creditelor în franci elveţieni a izbucnit pe data de 15 ianuarie 2015, când cursul de schimb a atins un nivel record, ajungând la 4,5 lei pentru un franc elvețian, crescând de la 3,74 de lei peste noapte.

×