Complicii lui Mitică de la Ligă și-au recunoscut vina

Autor: CRISTIAN ANTON
13 Apr 2018

Constantin Tiberiu Negoescu şi Nicolae Cristian Păun, două personaje cheie din dosarul drepturilor TV, în care Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii profesioniste de Fotbal, a fost condamnat la şapte ani de închisoare, în primă instanţă, pentru evaziune fiscală, şi-au recunoscut vina într-un dosar clonă, care urmează a fi judecat de Tribunalul Militar Bucureşti. În schimbul acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu DNA, cei doi vor primi câte trei ani de închisoare cu suspendare. Măsura poate fi hotărâtoare pentru soarta lui Dragomir, în condiţiile în care dosarul acestuia, unde este inclpat alături de Negoescu şi Păun, are termen luni, 18 aprilie, la Curtea de Apel Bucureşti.

DNA a trimis Tribunalului Militar Bucureşti un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu Ion Viorel Preda, locotenent colonel în cadrul unei unităţi militare din Capitală, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, după ce ofiţerul a recunoscut că a ascuns venituri impozabile de 2,9 milioane lei, realizate în urma prestării activităţii de intermediere brokeraj în numele unei societăţi comerciale. Ofiţerul a recunoscut comiterea faptelor şi a fost de acord să primească o condamnare de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar, DNA a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi cu doi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, Constantin Tiberiu Negoescu şi Nicolae Cristian Păun, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată. Constantin Tiberiu Negoescu şi Nicolae Cristian Păun şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost de acord să primească fiecare o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. 

Lt. col. Preda a fost şef în cadrul UM 01919 D Feteşti şi un broker foarte activ. Ofiţerul a deţinut Maxygo Broker de Asigurare SRL, Best Invest SRL, Car Insurance SRL şi Destine Holding SA

Potrivit procurorilor militari ai DNA, locotenent colonelul Ion Viorel Preda a ascuns venituri impozabile de 2.940.117 lei, realizate în urma activităţilor de brokeraj derulate de o firmă de-a sa, în perioada iulie 2012- ianuarie 2014. Ofiţerul a fost ajutat de Constantin Tiberiu Negoescu şi Nicolae Cristian Păun, care au emis 87 de facturi fiscale în numele unor societăţi fantomă pe care le deţineau, creându-se astfel impresia achitării obligaţiilor fiscale de către Preda. Ulterior, Negoescu şi Păun au retras din conturi suma de 2.785.803 lei, pe care i-au livrat-o locotenent colonelului Preda, după ce şi-au oprit comisionul de 5%.

Condamnaţi de mai multe ori

Constantin Tiberiu Negoescu şi Nicolae Cristian Păun sunt cunoscuţi oamenilor legii pentru serviciile financiare aduse mai multor afacerişti celebri. Servicii de evaziune fiscală şi spălare de bani, pentru care au şi fost déjà condamnaţi de trei ori cu suspendare, în 2015, 2016 şi 2017, în dosare în care şi-au recunoscut vina. În alte trei dosare de evaziune şi spălare de bani, Negoescu a fost condamnat, tot cu suspendare, dar fără recunoaşterea vinei. Cel mai cunoscut dosar în care sunt implicaţi este cel al drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I, în care este judecat şi Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). În noiembrie 2014, Negoescu şi Păun au fost trimişi în judecată alături de Dragomir şi alţi 40 de inculpaţi pentru evaziune fiscală şi delapidare, fapte comise în perioada ianuarie 2009- ianuarie 2014. Interval care acoperă şi perioada din dosarul locotenent colonelului Ion Viorel Preda, foarte probabil disjuns din speţa drepturilor TV din cauza apartenenţei acestuia la MApN.

Au spălat zeci de milioane

Potrivit procurorilor, Negoescu şi Păun au emis în numele a 17 firme fantomă nu mai puţin de 2.099 de facturi fiscale pentru servicii şi livrări fictive de produse în favoarea a 44 de alte societăţi comerciale, în scopul diminuării bazei impozabile, a deducerii frauduloase de TVA şi prejudicierii bugetului de stat. Pentru serviciile prestate, cei doi încasau un comision de 6-8%. Prin aplicarea acestui mecanism evazionist, Negoescu şi Păun au spălat 60.683.460 lei, cu un prejudiciu adus bugetului de stat de 23.820.289 lei, se arată în rechizitoriu. 

Cărau cu sacoşa banii lui Dragomir

În acelaşi document, se arată cum Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, a determinat în iunie 2011 membrii Adunării Generale a LPF să aprobe încheierea un contract de vânzare a drepturilor de televiziune pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013 şi 2013/2014 ale Ligii I de fotbal, ştiind că prestaţiile din acest contract nu aveau cum să mai fie onorate, întrucât oferta SC RCS RDS SA fusese déjà depusă. Ulterior, Dragomir a plătit în numele LPF un comision de 12.102.648 lei către Capital Properties SRL (deţinută de inculpatul Mihai Corbu), de unde a fost transferat în conturile unor firme de transit, iar din acestea în conturile altor firme fantomă, controlate de Tiberiu Constantin Negoescu şi Cristian Nicolae Păun, de unde cei doi le retrăgeau apoi în numerar şi le restituiau, la sacoşă, dispunătorilor plăţilor.

2,8 milioane de euro este prejudiciul creat de Dumitru Dragomir bugetului LPF

Dumitru Dragomir a fost condamnat în iunie 2016 de către Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Dumitru Dragomir are termen pe 18 aprilie la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul drepturilor de televizare, în care a fost déjà condamnt la ani grei de închisoare. Între timp, complicii săi şi-au recunoscut vina într-o speţă similară

Ultima oră
Alte titluri din: Economia
Rompetrol Rafinare a prelungit pentru încă trei ani o facilitate de credit de 360 milioane de dolari Rompetrol Rafinare a prelungit pentru încă trei ani o facilitate de credit de 360 milioane de dolari
Şantierul Naval Constanţa, partener strategic cu concernul Naval Group pentru construirea corvetelor multirol româneşti Şantierul Naval Constanţa, partener strategic cu concernul Naval Group pentru construirea corvetelor multirol româneşti
Mai multe titluri din: Economia
Antena3.ro „Sunt Ana Maria și în aprilie anul trecut, soțul meu a avut o aventură. Asta a trecut iar eu am decis să-l iert. Doar că într-o seară l-am prins...”
Libertatea.ro Bătaie generală la o nuntă mirele a jurat că va divorța. Totul a plecat de la soacră
A1.ro Mașinile vechi ar putea să fie interzise în București! De când ar putea să intre în vigoare această lege
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?