x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Angajaţii de la Drumuri, spor de aniversare şi de stat acasă

Angajaţii de la Drumuri, spor de aniversare şi de stat acasă

de Adrian Stoica    |    16 Oct 2017   •   11:35
Angajaţii de la Drumuri, spor de aniversare şi de stat acasă
Sursa foto: i-Stockr/Getty Images/iStockphoto

Deşi România suferă la capitolul autostrăzi, angajaţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu se pot plânge că o duc rău cu banii. Salariul mediu lunar a ajuns în această companie la  4.889 lei brut, ceea ce înseamnă o creştere cu aproape 38% comparativ cu anul 2016. Şi suma alocată bonusurilor a fost ajustată în acest an, ea marcând o creştere de peste trei ori comparativ cu anul trecut. 

 

Deşi fostul ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc, a acuzat în repetate rânduri faptul că multe dintre firmele care au câştigat contracte de la CNAIR pentru construcţia de autostrăzi nu prea îşi fac treaba, angajaţii companiei de drumuri par mulţumiţi cu activitatea lor atât timp cât au considerat oportună majorarea consistentă a salariilor. Deşi la începutul anului ni se promiteau 95 de kilometri de autostradă finalizaţi, promisiunea a mai intrat la apă, aşa că cei 90 de kilometri au devenit 65 acum.

 

Ziua Drumarului, un motiv de primă

Conform actului adiţional la contractului colectiv de muncă negociat de conducerea CNAIR cu reprezentanţii Sindicatul  „Elie Radu” şi înregistrat pe data de 25 iulie la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, drumarii şi-au asigurat sporuri băneşti frumoase, dar şi multe zile libere. Şi ca în orice ţară tăiată în lung şi lat de autostrăzi, şi la noi drumarii merită să fie omagiaţi. Data de 5 august a fiecărui an a fost declarată Ziua Drumarului, ea fiind zi liberă pentru angajaţii CNAIR, dar plătită şi, în plus, recompensată cu o primă de 150 de lei.

 

72,8 milioane lei valoarea totală a sporurilor acordate în 2017 angajaţiilor  Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere

 

Fiecare salariat al CNAIR beneficiază de o zi liberă plătită de ziua de naştere.

 

Cum se mai rotunjesc salariile

Pentru condiţii grele de muncă şi periculoase, angajaţii şi-au negociat un spor salarial de 21%, dar la cum arată condiţiile, drumarii pot încasa acest spor pentru orice. Astfel ei primesc suplimentul de 21% dacă fac efort fizic ridicat, lucrează la temeperaturi ridicate sau scăzute, în mediu umed, în zgomot intens sau vibraţii, în condiţii de izolare, în condiţii de mediu deosebite sau nedorite, la altitudine, există pericolul de electrocutare sau  lucrează cu substanţe explozive. O listă atotcuprinzătoare care face ca orice cazma de asfalt aruncată într-o groapă din drum să fie răsplătită cum se cuvine. Şi lucru în ture este considerat un efort pentru angajaţii companiei de drumurui, astfel că ei sunt răsplătiţi cu un spor de 10% din salariu de bază.

 

Sporuri de consemn şi de fidelitat

După modelul militar, angajaţii CNAIR pot fi consemnaţi la domiciliu. Statul acasă obligat, se răsplăteşte însă cu un spor de 20% sau 15% pentru orele de consemn, în funcţie de categoriile de personal. Ca o răsplată a fidelităţii pentru companii, salariaţii care au o vechime de minim 15 ani primesc un spor de activitate neîntreruptă de 10%. Tot ca o mulţumire pentru fidelitatea dovedită, angajaţii care se pensionează pot primi o primă de despărţire de până la 10 salarii de bază pentru o vechime în companie de 30 de ani.

 

Indemnizaţii speciale de concediu

Nici perioada concediilor nu a fost neglijată la masa negocierilor dintre conducerea companiei şi sindicalişti, aşa că aceştia din urmă primesc o indemnizaţie specială de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cuvenite în perioada respectivă. Nici primele nu au fost lăsate la voia întâmplării, aşa că fiecare angajat va primi o primă de 300 de lei, sub forma tichetelor cadou, de Paşte şi Crăciun. În plus, angajatele mai primesc de 8 Martie tichete cadou în valoare de 150 de lei.

Stipendii pentru proiectele întârziate

Conform organigramei, compania este condusă de un director general  care are în subordinea sa patru directori generali adjuncţi, 15 directori şi 8 directori adjuncţi. O armată de directori care sunt răsplătiţi pe măsura funcţiilor pe care le ocupă. Salariul de bază al unui astfel de director poate ajunge până la 8.272 lei, la care se adaugă ploaia de sporuri. Pe de altă parte, personalul CNAIR nominalizat să facă parte din unităţile de implementare a proiectelor, adică acele proiecte mereu întârziate, beneficiază de măriri consistente a salariilor. Astfel, un inginer, un consilier sau chiar un traducător poate ajunge la un salariu de bază de 8.400 de lei, iar un director chiar la aproape 15.000 de lei.

 

Numărul de kilometri de autostradă inauguraţi în România:

1972: 98 km

1987: 18 km

2004: 97 km

2007: 50 km

2009: 42 km

2010: 10 km

2011: 50 km

2012: 164 km

2013: 116 km

2014: 22 km

2015: 12 km, închişi 22 (ulterior deschişi)

2016: 0 km

 

Sumele alocate companiei de drumuri în perioada 2004 - noiembrie 2016 pentru construcţia de autostrăzi și drumuri naţionale a fost de 45,205 miliarde de lei şi ne-am ales cu mai puţin de 700 de kilometri de autostradă

×